Tarih : 11.07.2019 - 16:31

"Daha Güvenli Fuarlar İçin Çalışıyoruz"

Ülkemizde fuar stant dekorasyon faaliyetlerinin başlangıcı fuarcılık tarihimiz kadar eski olsa da 2000’li yılların başından itibaren süregelen hızlı büyüme sayesinde sektör bugünkü görünüme kavuştu.  Sürekli büyüme ile ortaya çıkan iş gücü ihtiyacı, az deneyimli ya da hiç deneyimsiz insan kaynaklarının sektörü işgal etmesi ile sonuçlandı. Önceleri küçük salonları doldurabilen fuarlar büyüyüp uluslararası nitelik kazandığında kısıtlı sürelerde fuarlarda dekorasyon üretip montajlayan firmalar düşük kaliteli insan kaynakları sebebi ile istenmeyen sonuçlara neden olan işler yaptılar. Katılımcıyı mağdur eden kötü iş bitimlerinden, ağır yaralanmalı iş kazalarına varan bir yelpazede olumsuz neticeler ortaya çıktı. Uluslararası standartların altında çalışma süreleri, fuar alanlarının teknik yetersizliği gibi dekorasyon sektörünün dışında oluşan riskler bu olumsuz tabloyu ağırlaştırdı.

 

Fuar organizatörleri, bir yandan bu kaotik sorunlarla baş etmeye çalışırken diğer yandan güncellenen iş güvenliği yasaları ile üstlendikleri risklerin artması ile problemlerin çözümü için yeni arayışlara girdiler. Dekorasyon sektörü ile organizatör firmaların arasında denetim görevi yapacak ve riskleri yönetecek iş güvenliği firmaları bundan 5-6 yıl evvel hayatımıza girdi. İş kazaları açısından gözle görülür ölçüde başarı sağlayan bu firmaların içinde NEHİR ISGM, iş hacmi ve yürüttüğü proje sayısı bakımından diğerlerinden öne çıkıyor. Fuarlarda önceleri sadece iş güvenliği konusunda çalışma yapan firma, kendilerini yetkilendiren organizatör firmaların da talebi ile iş güvenliği kapsamı dışında kalan konularda da dekoratör firmaların denetimlerini üstlenmeye başladı. Bu nedenle Nehir İş Güvenliği ismi ile çıktıkları yola SAKA Grup adı altında devam ediyorlar.

 

Bizler fuaraktuel.com olarak SAKA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Saka’yı ziyaret ederek yeni bir fuar sezonu öncesi sürekli güncellenen alan denetim kurallarını, sektöre hizmet vermeye başladıkları süreçten bu güne kadar aldıkları yolu ve geleceğe yönelik proje ve beklentilerini konuştuk. Şirketin Ataşehir’deki ofisinde gerçekleştirilen görüşmede Genel Yayın Yönetmenimiz Saim Bozdemir ve Editörümüz Celaleddin Çağlayan sektörün merak ettiği konularda Erdinç Saka’dan bilgi aldı.

 

Erdinç Saka kendilerinin alanlara denetim yapmak maksatlı yaptıkları ilk çalışmalar esnasında dekorasyon sektörünün tereddüt ve endişe yaşadığını ancak fuarların ve çalışanların güvenliği için konulan ve uygulanan kuralların sektör tarafından gün geçtikçe hazmedilerek önemli mesafe alındığını anlattı. Hannover Messe tarafından 5 yıl önce davet edilmeleri esnasında konulan hedeflerin önünde gittiklerini belirten Saka, sistemde aksayan veya yaşanan olaylar sayesinde yeni farkına vardıkları hususlar için aldıkları tedbirleri sektör temsilcileri ile hızla paylaştıklarını sözlerine ekledi.

 

Bilhassa maliyet getiren tedbirlerin dekorasyon sektörünün bazı oyuncuları tarafından tepki ile karşılandığını söyleyen Erdinç Saka, geçiş sürecinde pek çok firmaya anlayış gösterdiklerini, fakat bu anlayışın suistimal edilerek yeni taviz taleplerine yol açtığının görüldüğünü üzülerek anlattı. İşe başladıkları sürecin gelişimine dair sorduğumuz soruya ise; “Fuar alanlarındaki dinamiği ilk gördüğümüzde endişelendik ve 3,5-4 ay süren bir projelendirme sürecinin ardından projeyi Almanya’ya gönderdik. Almanya’da da 4 ay boyunca incelenen proje daha sonra onay aldı ve böylece Hannover Messe ile 5 yıl sözleşme imzaladık” şeklinde cevap verdi.

 

Firmaların, konulan bazı kuralları yanlış tercüme ettiklerine dikkat çeken Saka, örnek olarak fuar alanlarında baret kullanımından bahsetti. Erdinç Saka, fuar alanında baretin sürekli kafada durma zorunluluğu olmadığını belirterek, kuralın gerektiği yerlerde, örneğin; merdiven altında çalışan kişilerin veya yukarıdan herhangi bir madde düşme riskinin bulunduğu zaman ve ortamlarda takılmasına yönelik bir uygulama olduğunu ifade etti. İyi bir iş güvenliği ayakkabısının fuar alanlarında baretten daha öncelikli bir koruyucu olduğunu sözlerine ekledi.

 

Sektöre girdikten sonra oluşan verilerden yola çıkarak bazı rakamlar aktaran Saka, kendilerine kayıtlı 1.200 değişik firmanın 30.000 farklı personel ile fuar alanında iş yaptığını ifade etti. Büyük fuarlarda 64 personel ile denetim çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen SAKA, bu personel ile her fuarda ortalama 3.000 kişinin çalışmalarını denetlediklerini sözlerine ekledi. 

 

Genel Yayın Yönetmenimiz Saim Bozdemir ise Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği üyeleri başta olmak üzere sektörü temsil eden pek çok dekoratör firmanın ortak görüşlerini paylaştı. Öncelikle denetimin daha güvenli fuarlar açısından gerekli fakat yeterli şart olmadığını ifade eden Bozdemir, organizatörler ve fuar alanı yönetimlerinin de fuar alanlarındaki çalışma şartlarını gözden geçirmeleri gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda Nehir ISGM ve diğer İSG firmalarının çalışma süre ve şartlarının iyileştirilmesine yapacağı katkının dekoratör firmalar tarafından çok olumlu algılanacağını söyleyen Bozdemir, aksi halde İSG firmalarının dekorasyon sektörü gözünde yalnızca fuar alanı zabıtası olarak algılanmaya devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Sektör içi iletişim ve bilgi paylaşımının önemine vurgu yapan Saim Bozdemir, dekoratör firmaları, organizatörler, fuar alanı yönetimleri ve ISG firmalarının katılımı ile düzenlenecek bir çalıştay ile pek çok sorunun ortak zeminde paylaşılmasının mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Misafirlerine Nehir İSGM ve SAKA Grup yönetim binasını gezdiren Erdinç Saka yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ziyaret sebebiyle anlaşıldı ki; Nehir ISGM başta olmak üzere İSG firmaları fuarcılık kamuoyunun sonradan oyuna giren fakat önemli aktörleri olmaya devam edecek.

"Daha Güvenli Fuarlar İçin Çalışıyoruz"

Diğer Haberler