Tarih : 13.06.2017 - 09:19

"Fuarcılık Sektörü Geleceğe Umutla Bakıyor"

Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü, TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Cihat Alagöz, "Fuarcılık sektörü geleceğe umutla bakıyor."

 

“Devletimizin fuarcılık sektörüne stratejik bir sektör olarak yaklaşım benimsemesi halinde Türkiye’de fuarcılık sektörünün geleceğinin çok daha parlak olacağı, çok daha büyük katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısına ulaşılacağı ve daha iyi imkânlara sahip olacağı inancı içerisindeyim.”

 

Bize kendinizi anlatır mısınız?

1978 Devrek/Zonguldak doğumluyum. Orta öğrenimimi TED Karabük Koleji’nde tamamladıktan sonra Yüce Fen Lisesi’nde eğitim almak üzere 1993 yılında Ankara’ya yerleştim. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olduktan sonra Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı yaptım. Devam etmekte olduğum, Ankara Üniversitesi İşletme Doktora Programında tez aşamasındayım.

 

Çalışma hayatına ilk olarak 2002 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde başladım. 2004 yılından itibaren ise Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde çeşitli kademelerde yaklaşık 11 yıl yöneticilik yaptım. Bu süre zarfında ülkemizin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun çok kıymetli vizyonu ve tecrübelerinden istifade edebilme şansı yakaladım.

 

2014 yılı sonunda katılmış olduğum fuarcılık sektörünün lider kuruluşu TÜYAP Fuarcılık Grubu bünyesinde bulunan TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş.’nin Genel Müdürü olarak çalışma hayatıma devam etmekteyim.

TÜYAP’taki profesyonel iş yaşantım ile birlikte, TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanlığı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmekteyim.

 

Eşim, Dr. Ayşegül ALAGÖZ finans alanında akademisyen. Çağatay ve Batuhan isminde iki oğlumuz var.

 

Fuarcılık Sektörüne girişiniz nasıl oldu?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde sorumlu olduğum çalışmalardan ilki fuarcılık sektörünün yeniden yapılandırılması projesiydi. Daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uhdesinde olan yurt içi fuarcılık sektörünü düzenleme ve denetleme yetkisi, 2004 yılında yürürlüğe giren 5174 sayılı Kanun ile TOBB’a devredilmişti. O dönem, önüne gelenin fuar adı altında panayır formatında organizasyonlar düzenlediği, sektörel disiplin ve intizamın bulunmadığı, sektörün itibarının ciddi zedeler aldığı sancılı bir dönemdi.  TOBB’daki çalışmalarımıza önce Almanya olmak üzere yurt dışındaki başarılı örnekleri inceleyerek başladık. TOBB Başkanımız Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun ortaya koymuş olduğu hedef doğrultusunda yürütülen çalışmaların sonucunda o günün şartlarında devrim niteliğine bir mevzuat hazırlanarak fuarcılık sektörü TOBB tarafından disipline edildi. O dönemki çalışmalarda aynı zamanda Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı olan TÜYAP Fuarcılık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, sektörün duayeni Sn. Bülent ÜNAL’ın büyük emeği ve katkısı vardır. Fuarcılık sektörünü TOBB nezdinde sevk ve idare etmek üzere çalışmalar yürüten TOBB Fuarlar Komitesi’nde Sn. Bülent ÜNAL ile birlikte yaklaşık 11 yıl çalışma fırsatına sahip oldum. Bu süre zarfından kendisinin engin bilgi ve deneyimlerinden istifade edebilme imkanı buldum. Sn. Bülent ÜNAL’ın daveti ile 2014 yılının sonu itibariyle masanın diğer tarafına geçerek profesyonel iş yaşantıma TÜYAP Fuarcılık Grubunda devam etmeye başladım.

 

TÜYAP Fuarcılık ne zaman kuruldu? Kaç yıldır bu sektörde devam ediyor?

Tüyap, 1979 yılında, İstanbul’da Sayın Bülent ÜNAL tarafından kurulmuştur. İlk fuarlarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde hazırlamış, hızla çoğalan projeler ve sanayi fuarlarına yöneliş, geniş fuar alanı ihtiyacını da beraberinde getirmiş. Büyüme sürecinde 1987 yılında Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı faaliyete geçirilmiş, çağdaş fuar merkezi ihtiyacının uzun vadede karşılanmasını ise, uluslararası standartlarda modern bir alt yapıya sahip “Tüyap İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi”ni 1996 yılında hizmete açarak sağlamış.

 

Tüyap 2010 yılında yaptığı yeni yatırımlar ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ne üç yeni salon daha ekleyerek 120.000 m² kapalı ve 25.000 m² açık fuar alanı kapasitesine ulaşmıştır. 14 ayrı salondan oluşan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu tek ve en büyük fuar merkezidir.

 

Ayrıca, 2014 yılı Ocak ayı itibariyle İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi içinde 630 odası, toplantı salonları, nitelikli lokantaları, spor ve dinlenme alanlarıyla “TÜYAP PALAS” markası altında beş yıldızlı otelimiz hizmete girmiştir. Şık tasarımı ve iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun yapısı ve “Aynı anda hem çalışıp, hem dinlenmek artık mümkün” sloganıyla yola çıkan otelimiz fuar katılımcı ve ziyaretçilerimiz için büyük bir kolaylık ve konfor sağlamıştır.

 

Tüyap İstanbul’daki gelişim ve büyümesine paralel olarak, Anadolu’ya da bir çok yatırım yapmış; 2002 yılında Bursa, 2003 yılında Konya, 2006 yılında Adana, 2008 yılında Diyarbakır ve son olarak da 2014 yılında Samsun fuar merkezlerini hizmete sunmuştur.

 

Tüyap, yurt içinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Sakarya ve Trabzon, yurt dışında da Halep, Moskova, Sofya, Tahran, Tiflis ve Üsküp ofisleri ve 26 ülkedeki temsilcilik ağıyla, dünya fuarcılık sektörünün önde elen kuruluşlarından birisi haline gelmiştir.

 

Kaç sektörde fuarcılık yapıyorsunuz?

Türkiye’de fuarcılık sektörü Tüyap ile birlikte düzenli bir ticari faaliyet olarak ülkenin gündemine girmiştir. Kuruluşundan bugüne kadar yurtiçinde 1.542 ve yurtdışında 38 ülkede 171 olmak üzere toplam 1.713 fuar düzenleyen TÜYAP, 116 ülkeden 290.164 katılımcı kuruluşa, 189 ülkeden 50.486.808 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Grubun ana gelir kaynağını, yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonları oluşturmaktadır. Tüyap Grubu olarak 700’ün üzerinde çalışanı ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli işbirlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezinde yaklaşık 50 farklı sektörde düzenli olarak ortalama 90 civarında ihtisas fuarı hazırlıyoruz.

 

Başkanlığını yürütmekte olduğunuz TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi’nden bahseder misiniz? Meclis’te ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

2015 yılının Nisan ayında yapılan seçimde Başkanlığına seçilmiş olduğum Türkiye Fuarcılık Meclisi, fuarcılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması, gelişimi ve öneminin artırılması amacıyla 5174 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde teşekkül ettirilmiştir. Meclisimiz, ülkemizin önde gelen fuar organizatörü ve fuar alanı işletmecisi şirketleri ile sektörün sivil toplum kuruluşları ve sektörü düzenleme yetkisi olan kamu kurumlarının üyesi bulunduğu, gücünü Kanundan alan ve bu yönüyle fuarcılık sektörünü temsil etmeye yetkili en üst düzeydeki yapıdır. Türkiye Fuarcılık Meclisi’nde; sektörümüze ilişkin sorunlar ve çözüm önerilerinin müzakere ederek sorunların çözümü için ilgili Bakanlık veya kurum nezdinde gerekli girişimlerde bulunma, sektörel politika ve stratejilerin belirlenmesi, rekabet edebilirliliğin artırılması için önerilerin geliştirilmesi, Hükümet yetkilileri ve ilgili bürokratlar ile görüşme ve ortak çalışmaların yapılması ve sektörümüzü ilgilendiren yasal düzenlemeler ile ilgili görüşlerin hazırlanması gibi çalışmalar yürütüyoruz.

 

Türkiye’de kaç fuar düzenleniyor? Bu fuarlara kaç firma katılıyor?

Ülkemizde her yıl ortalama 400 civarında fuar düzenlenmektedir. 2016 yılında ülkemizde 426 fuar düzenlendi. Bu fuarlarda toplam 66.691 firma 3.256.259 metrekare stand alanı kullanarak ürün ve hizmetlerini toplam 17.841.871 ziyaretçi ile buluşturdu. Fuar katılımcılarının 7.331’i, ziyaretçilerinin ise 519.140’ı yeni ticari bağlantı kurmak amacıyla ülkemize yurt dışından gelen yabancılardan oluştu. 2016 yılında düzenlenmiş olan bu fuarların yüzde 29’u uluslararası nitelikte olup, bu oran her geçen yıl daha da yukarılara çıkmaktadır.

 

Fuarcılık sektörünün Türkiye’deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizde fuarcılık sektörümüzün geleceğini çok parlak görüyorum. 1950-60’lı yıllarda Avrupa, Dünya’nın fuarcılık endüstrisinin göz bebeği olarak gelişmeye başladı. 90’lı yıllarda zirveye ulaştıktan sonra 2000’li yıllara doğru fuarcılık Avrupa’dan, Moskova-Türkiye-Dubai eksenine doğru kaymaya başladı. Bugün artık Avrupa fuarlarında ürünlerini ve hizmetlerini sergilemek isteyen firmaların ve ziyaretçilerin Avrupa ülkelerine vize almaları çok zor bir hal aldı. Ortadoğu’dan ve Kuzey Afrika’dan fuar katılımı ve ziyareti için Avrupa ülkelerine gitmek imkansıza yakın bir süreç haline geldi. Bu eksende bulunan ülkeler arasında en fazla avantaja sahip ülke Türkiye’dir. Birincisi, bölgesinde rakiplerine kıyasla demokrasisi en gelişmiş ülkedir, ikincisi, ulaşım ve konaklama bakımından geniş imkanlara sahiptir, üçüncüsü de doğu-batı ve kuzey-güney arasında doğal bir köprü işlevi görerek önemli pazarlara giden etkili ve uygun maliyetli bir çıkış noktası olan ülkemiz; Avrupa, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 1,6 milyar müşteriye ve toplam GSYİH’leri 24 trilyon ABD doları olan çok sayıda pazara kolay erişim imkanına sahiptir.

 

Devletimizin de fuarcılık sektörüne stratejik bir sektör olarak yaklaşım benimsemesi halinde Türkiye’de fuarcılık sektörünün geleceğinin çok daha parlak olacağı, çok daha büyük katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısına ulaşılacağı ve daha iyi imkanlara sahip olacağı inancı içerisindeyim.

 

Türkiye Fuarcılık Sektörü olarak ülkemizin geleceğine umutla bakıyoruz. Ülke ve Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz ve birbirimize inandığımız ve tutunduğumuz sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum.

 

Türkiye’deki fuar merkezleri yeterli mi?

Öncelikle her ilde fuar merkezi olmasından ziyade belirli bir coğrafi bölgeye hitap eden nitelikte bölgesel fuar merkezlerinin bulunuyor olmasını çok daha anlamlı buluyorum. Çünkü bu sayede fuarcılık sektöründe bir derinleşme ve gelişme söz konusu olabilir. Belirli sektörlerin uzmanlaştığı ve yaygınlaştığı belirli bölgeler var. O bölgelere hitap eden fuar merkezlerinin yine o bölgelerde bulunuyor olması çok daha faydalı. Ülkemiz fuarcılık sektörünün kalbi İstanbul’da dünya ölçeğinde fuar merkezleri faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki dönem yapılacak yeni salon yatırımlarla bu merkezlerin kapasitelerinde artış öngörülüyor. Bugün Anadolu’da, içlerinden bazıları uluslararası kalitede olmak üzere Konya’da, İzmir’de, Bursa’da, Adana’da, Antalya’da, Gaziantep’te, Samsun’da, Kocaeli’nde, Diyarbakır’da, Denizli’de, Mersin’de fuar merkezleri faaliyet gösteriyor.

 

Hedefiniz nedir?

Kurulduğu günden bugüne ülkemiz fuarcılık sektörünün lideri konumunda olan TÜYAP Fuarcılık, dünya fuarcılık sektöründe de önemli bir marka haline geldi. Kurumsal hedefimiz, bulunduğumuz konumu daha da ileri noktalara taşıyarak dünya fuarcılık sektörünün trendlerini belirleyen bir aktör haline gelmektir.

 

On yıldan uzun süre çeşitli kademelerinde profesyonel olarak çalışmış olduğum Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olan TOBB’da iş dünyası siyasetinin ne kadar önemli bir mekanizma olduğuna bizzat şahitlik ettim. İş dünyası STK’larının politika üretimindeki rolünü gördüm. Halihazırda üstlenmiş olduğum TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanlığı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevleri ile masanın öbür tarafına geçerek iş dünyası siyaseti içerisinde aktif olarak görev yapmaya başladım. Bu kapsamda, ileriye dönük şahsi hedefim ise iş dünyası siyaseti içerisindeki çalışmalarımı geliştirerek sektörüme ve ülke ekonomisine daha faydalı hizmetlerde bulunmaktır.

 

KAYNAK: Ekonomi Dergisi

Diğer Haberler