Tarih : 12.04.2017 - 13:50

Üretim Teknolojileri Emo Hannover'da

Alman Takım Tezgâhları Üreticileri Derneği (VDW) tarafından organize edilen EMO Hannover 2017 Fuarı'na programı ve yenilikleri, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. Metal işleme sektöründe dünyanın önde gelen ticaret fuarı EMO Hannover, 18-23 Eylül 2017 tarihleri arasında 4 yıl aradan sonra bir kez daha Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenecek.

 

Moderatörlüğünü Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş., Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın'ın yaptığı basın toplantısında; VDW Genel Müdürü Dr. Wilfried Schäfer, Deutsche Messe AG, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Andreas Gruchow, Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Genel Sekreteri M. Nail Türker konuşmacı olarak yer alırken, İğrek Makine A.Ş. Üretim ve Planlama Sorumlusu Fatih İğrek ise toplantının sürpriz konuğu oldu.

 

Basın toplantısında konuşan EMO organizatörü VDW (Alman Takım Tezgahları Üreticileri Derneği - Almanya, Frankfurt am Main) Genel Müdürü Dr. Wilfried Schäfer "Dünyanın dört bir yanından gelen üretim teknolojileri imalatçıları, “Akıllı üretim için entegre sistemler” sloganıyla üretim operasyonlarının dijitalleştirilmesi ve ağ üzerinden bağlanmasıyla müşterilere en üst düzeyde fayda sağlayacak çözümleri sergileyecek" diye konuştu.

 

EMO Hannover, büyüklüğü, uluslararası olması ve tanıtılan inovasyon sayısı bakımından da oldukça üst sıralarda yer alıyor. Fuara, Mart 2017 ortalarında, 42 farklı ülkeden yaklaşık 1.950 firma yaklaşık 160.000 metrekarelik net sergi alanı için başvuru yaptığı belirtildi. Schäfer, “Bu da şuanki rezervasyon durumunun bir önceki etkinliğin çok üzerinde olduğunu gösteriyor” diye ekledi. 

 

EMO Hannover, üretim teknolojisinin inovasyon vitrini olarak kabul ediliyor. Wilfried Schäfer, “Çoğu kez üreticiler, yeni ürünlerini uluslararası bir fuarda görücüye çıkarmak için lansman tarihlerini EMO tarihlerine denk getirmeye çalışıyor. “Bu sebeple, örneğin, esnek imalat konseptleri, yüksek hızlı işleme, doğrusal tahrik sistemlerinin kullanımı gibi pek çok trend, çığır açan ilerleyişlerine EMO’daki üretim ortamında başlamıştır” yorumunu yaptı.

 

Klasik performans özelliklerinden yeni yaklaşımlara

EMO sloganının da belirttiği gibi, uluslararası üretim teknolojisi dünyasındaki tartışmaların en önemli konusu dijitalleşme ve ağ kurma (networking) olacak. Takım tezgahlarına ve imalat sistemlerine yönelik klasik gereksinimler hâlâ büyük önem taşıyor. Mekanik dayanıklılıkk, güvenilir bileşenler, güvenilir makine kontrol sistemleri, ayrıca akıllı proses tasarımı ve kontrolü: bu özellikler, kalite, üretkenlik ve düşük maliyetli imalatın temellerini oluşturuyor. EMO Hannover’da bu amaca yönelik çok çeşitli makineler sergilenecek.

 

Bir başka büyük grup ise alet ve kalıp imalatı için kullanılan makineleri kapsayacak. Özellikle kompleks serbest yüzeyleri programlarken destek sağlarlar ve ayrıca operatör olmadan uzun çalışma süreleri ile çok büyük oranda başa çıkabilirler. Pahalı aletlerin onarımı için, katmanlı üretimden ilave süreçler entegre edilebilir. Özelleştirilmiş haptik yüzeylere ilişkin yeni müşteri gereksinimleri, yüzey yapılandırması için lazer veya ultrasonik sistemler kullanılarak karşılanıyor.

 

Etkinlikteki kurumsal yetenekler yelpazesinde yer alan bir diğer kategori de büyük seriler ve seri üretim çalışmalarında ultra yüksek kaliteli gereksinimlere yönelik üretken, çok amaçlı ve ihtisaslaşmış makineleri içeriyor. Bu makineler, basit palet değişiminden tam otomatik depolama ve taşıma sistemlerine kadar sayısız otomasyon çözümünü bünyesinde topluyor ve maksimum üretilebilirlik ve kullanılabilirlik sağlarken tam imalat ve teknoloji entegrasyonu sayesinde uygun birim maliyetler elde edilmesini de sağlıyor.

 

Tanımlanan performans özellikleri, müşterilerin fabrikalarındaki süreçleri optimize etmek ve kullanılabilirliği veya çıktı miktarını artırmak için dijital dünyanın yeni seçenekleriyle bağlantılı.

 

Örneğin, yoğun olarak tartışılan konuların başında büyük veriler geliyor. Üretim ortamındaki özel uygulamalarda, makinenin durumuyla ilgili edinilen sayısız ölçüm ve sensör verilerinin “veri mezarlarından” kurtarılması gerekiyor. Büyük miktarda verilere dayanan detaylı analizler, örneğin ana akslarda veya besleme eksenlerindeki muhtemel arızaları erkenden tespit etmeye ve bakım yapılması gereken zamanı daha kesin bir şekilde öngörmeye katkı sağlıyor. Önleyici bakımda öğretilebilir algoritmalara dayanan yeni yaklaşımlar, tek tek makinelerin klasik durumunu gözlemlemenin çok ötesine geçiyor. Bir imalat sistemindeki tüm makinelerin durumu sürekli olarak merkezden izleniyor ve gerçek durum verilerine dayalı olarak gerekli adımlar atılıyor.

 

Dolayısıyla, bakım veya servis işlerinde tamamen yeni seçenekler de mevcut. Geleneksel bakım kılavuzunun yerini, arttırılmış gerçeklik alıyor. Bir servis teknisyeni akıllı telefon veya tablet kullanarak ne yapacağını tespit ediyor. Burada, bir yazılım sistemi, teknisyenin bulunduğu makine bölümünü tespit ediyor. Böylece, makinenin kontrol sistemi ile online iletişim kurularak arızayı bulmak kolaylaşıyor. Eklenmiş olan adım adım onarım talimatları, müşterinin tesisindeki ayrıntılı ve masraflı ürün eğitimi derslerinin yerine geçiyor. Özel bir eğitim almamış olan bir personel bile arızayı gidermek için ilk önlemleri alabilecektir.

 

Olasılıklar ağı içinde akıllı üretim

EMO organizatörleri, EMO Hannover 2017’nin Endüstri 4.0 ya da Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramını hayata geçirmek için önemli bir etken oluşturacağından kuşku duymuyor. Wilfried Schäfer, “Takım tezgahında, dijitalleştirme uygulamalarına çoktan başladık” dedi. “Örneğin, simülasyonların dijital görüntüleri de uzun zamandan beri alınmaktadır.” Endüstri 4.0 anahtar kelimesiyle, şimdiki görev, tüm üretim operasyonu ve aslında tüm katma değer zinciri arasında bir ağ kurmaktır.

 

Kesintisiz ağa bağlı bir üretim hattında, optimize edilmiş serilerle esnek üretim mümkün olduğundan küçük partiler halindeki acil siparişler bile işleme alınabilir. Tüm üretim hattında gerçek zamanlı iletişim ve kontrol ile komple ağ kurulması, siparişlerin alınmasından gönderilmesine kadar yatay iletişimi uygulayan şirketler için maksimum katma değer yaratacaktır. Ayrıca, katma değerli zincir içerisinde, yalnızca bileşen tedarikçilerinin değil aynı zamanda lojistik ortaklarının ve ilgili müşterilerin de ağa dahil edilmesi, maksimum verimlilik, esneklik ve etkinlik elde etmek açısından önemlidir.

 

EMO Hannover, orta ölçekli şirketler için en iyi uygulama örneklerini sergiliyor

Özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar, çok büyük yatırım gerektirmesi sebebiyle, tamamen otomatikleştirilmiş ve ağa bağlı bir akıllı fabrika uygulamakta zorlanıyorlar. Bu nedenle, nispeten küçük adımlarla Endüstri 4.0’a geçmek daha gerçekçi. Yapılan çok sayıda detaylı inovasyon, makine kullanıcıları için katma değer yaratıyor ve ilgili makine üreticisinin rekabet gücünü artırıyor. 

 

Wilfried Schäfer, “Üretim ortamında sergilenen icat kabiliyeti muazzam” ifadelerini kullandı. EMO Hannover 2017, çok çeşitli ön koşullarla, her ihtiyaca cevap veren yeni çözümlerin pratik kullanımı için çok sayıda spesifik teşvik sağlayacak.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler