Tarih : 09.08.2017 - 13:43

YAPEX Restorasyon Fuarı Tarihi Koruyor

Tarihi Kentler Birliği’nin desteği (TKB) ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğinin 7 yıldır devam ettiği fuar, bu yıl kültürel miraslarımızdan geleneksel çarşıları odağına alıyor. Fuar kapsamında, TKB Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasıile belediyelerin koruma projeleri de ödüllendirilecek.

 

Tarihi Kentler Birliği’nin desteği (TKB) ve ÇEKÜL Vakfı’nin işbirliğiyle Akdeniz Tanıtım tarafından 15-18 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek YAPEX Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl odağına çarşıları alıyor. 25’incisi düzenlenecek Fuar, “Geleneksel Çarşılarda Koruma” başlığıyla, sektörün önde gelen kurum ve isimlerini buluşturacak. Fuara 7 yıldır destek veren Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı, uzun yıllarda kazandığı bilgi ve deneyimini kültürel mirasın koruma sürecindeki zorlukların aşılabilmesi için üye belediyelerle paylaşacak. Çeşitli panel, sergi ve etkinliklerle, konu ilgili kesimlere kapsamlı bir şekilde aktarılacak. 

 

Metin Sözen: "YAPEX Fuarı yapılan çalışmaları görünür hale getiriyor" 

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, konuyla ilgili açıklamasında,  bütüncül yaklaşıma dayanan tecrübelerin önemine vurgu yaptı: “ÇEKÜL Vakfı ve TKB olarak;  geleneksel çarşıları, konutları, sokak dokularını; kent bütününden havza ve bölgeye kadar tüm ülkeyi; ortak işbirliklerini içeren bir yaklaşımla koruma sorumluluğunu yerine getiriyoruz. YAPEX Fuarı da, bu çalışmaların görünür hale geldiği alanlardan biri olarak büyük önem taşıyor. Ülkemizde son yüzyılda doğal ve kültürel varlıkların korunmasında değişik kesimlerin ortak bir çizgide buluşmaya başlaması, görünür bir değişime de yol açtı. Doğal mirastan kültürel mirasa, eğitimden örgütlenme ve tanıtıma uzanan çok boyutlu yaklaşım, köklü değerlere ilgi gösterilmesine destek oldu. Bu yıl geçmiş deneyimlerimizin ışığında, kültürel varlıkların doğru değerlendirilmesi gerekliliğini vurgulayacağız. Tüm kesimleri, geleneksel çarşıların korunması için katkı yapmaya çağıracağız.”

 

Kültür varlıkları hak ettikleri nitelikte yaşatılmalı

Açıklamasında kültürel varlıklara duyarlılığın artmasıyla birlikte güven duygusunun pekiştiğini, dayanışmanın arttığını ve kültür-üretim çeşitliliğinin görünür hale geldiğini de belirten Sözen, “Deneyimlerimizi doğru yorumlamak, kültür varlıklarını hak ettikleri nitelikte yaşatmak büyük önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki, kentlerin oluşum sürecinde geleneksel pazarlar ve çarşılar, yerleşimlerin çıkış noktaları olmuştur” dedi.

 

Belediyelerin “Koruma” projeleri ödüllendirilecek 

Ulusal ve uluslararası boyutta hızla gelişen teknolojileri ve geleneksel malzemeleri nitelikli bir şekilde dönüştüren üreticilerin buluşacağı fuar, tanışma-buluşma ve toplanmayı teşvik edecek. Fuarın beklenen ve bütüncül koruma misyonunu destekleyen önemli etkinlikler arasında; TKB Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi olacak. Kentsel, arkeolojik ve doğal değerlerin yaşatılması ve doğru işlevlendirilmesi için “Proje, Uygulama ve Süreklilik” dallarında düzenlenen yarışmanın ödül töreni, 16 Kasım’da yapılacak. Fuar alanında açılacak sergi ise son yıllarda belediyeler tarafından geliştirilen proje ve uygulamaları gündeme taşıyarak, çarşıların kentler için taşıdıkları anlamı tekrar hatırlatacak.

 

Geleneksel çarşılar bu yılın ana teması

Hızla kentleşen şehir merkezlerinde çöküntü alanlarına dönüşen tarihi çarşılar, uzun yıllardır ÇEKÜL Vakfı ve TKB’nin gündemindeki en önemli koruma konularından biri. Her yıl farklı bir ana temanın işlendiği fuarın bu yılki konusu da “Geleneksel Çarşılarda Koruma” olarak belirlendi. Bergama, Bursa, Muğla ve Gaziantep’in başarılı uygulama örnekleri YAPEX Fuarı’ndaki panelin paylaşım konusu olacak. Panel 16 Kasım Perşembe günü saat 11:00’de Antalya EXPO Center’da yapılacak.

 

ÇEKÜL Akademi, YAPEX Fuarı’nda...  

Türkiye’nin kültürel miras alanında uzmanlaşmış ilk ve tek sivil eğitim kurumu olan ÇEKÜL Akademi tarafından düzenlenen ve 6 modülden oluşan  “Alan Yönetimi Eğitim Programı”nın son modülü YAPEX Fuarı’nda yapılacak. UNESCO Dünya Mirası sürecinde ve alan yönetiminde gerçek sorunlara gerçek çözümler üreten kentlerin deneyimlerinin paylaşıldığı AYEP’in son dersinde  “Alan Yönetimi; Dünyadan Örnekler” konusu işlenecek. Fuara katılan belediyelerin temsilcileri ve ziyaretçiler, ÇEKÜL Vakfı standından ön kayıt yaptırarak son modülü izleyebilecek.

Diğer Haberler