Tarih : 30.05.2018 - 13:35

CHINA HOMELIFE, TİCARETİ GÜÇLENDİRECEK

Çin ile Türkiye arasındaki ticarette Türkiye’nin konumu “Bir Kuşak Bir Yol - One Belt, One Road”(OBOR) projesinin enerji güzergahının ortasında olma avantajını da kullanarak doğu ile batı arasında ticaretin merkezi olma özelliğini taşıyor. Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere öncülük eden 31 Mayıs ile 2 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan China Homelife Turkey Fuarı, Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “One Belt, One Road” projesinin dünya çapındaki resmi platformu olma görevini üstleniyor.

 

Çin Hükümeti’nin uygulamaya koyduğu OBOR projesinin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor. İpek Yolu’nu 3 koridor üzerinden canlandırmak isteyen küresel ekonominin büyüme motoru Çin’in, Türkiye’nin içinde yer aldığı orta koridora yapacağı yatırımların toplamının 8 trilyon dolar, sadece ulaştırma alt yapısı için 40 milyar doları bulması bekleniyor. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars, Edirne-Kars Demiryolu projeleri Türkiye’nin orta koridordaki gücünü arttırıyor. 21. yüzyıl İpek Yolu Projesi’nin amacı Çin’e uzak birçok ülke ve bölgeye komşu yapmaktır.

 

Avrasya bölgesinde ticari ilişkilerin geliştirilmesindeki en büyük ticaret platformlarından biri olan China Homelife Turkey Genel Ticaret Fuarı, 31 Mayıs - 2 Haziran 2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Dördüncü kez organize edilen China Homelife Turkey (Çin Ürünleri Fuarı) Fuarı, her yıl 11 ülkede daha düzenleniyor. Türkiye, Polonya, Meksika, Mısır, Brezilya, Ürdün, Güney Afrika, Hindistan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Iran da düzenlenen fuarlar serisi, her yıl 200 binden fazla ziyaretçi ağırlıyor.

 

Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin önemine değinen China Homelife Turkey Fuarı Uluslararası İlişkiler Müdürü Gülden Parlak, “Yüzlerce yıllık geçmişi olan tarihi İpekyolu’nun önemi günümüzde de artarak devam ediyor. Özellikle İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması, Türkiye'nin Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın kurucu üyesi olması, Çin ve Türkiye arasında gelecekte yapılacak olan anlaşmalarının temelini oluşturuyor. Aynı zamanda fuarımız doğu ve batı eksenindeki iş insanları için büyük fırsatlar sunuyor. Fuarımız ile birlikte bu projeye öncülük etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Fuarımızda 2017 yılında 450 Çin’li firma katılımcı olarak yer aldı ve yaklaşık 12 bin iş dünyası profesyoneli ziyaret etti, 418 ikili iş görüşmesi ve toplamda 22 milyon dolarlık iş hacmi gerçekleşti, 2018 yılında da 800’den fazla firmanın katılımıyla 12.500 m2’lik bir alanda gerçekleşecek ve 500’ün üzerinde de ikili iş görüşmesi yapılmasını planlıyoruz’’ dedi.

Diğer Haberler