İklimlendirme sektörüne dair son teknolojilerin ziyaretçilerle buluştuğu teskon+SODEX fuarı ve çeşitli disiplinlerde bilimsel, teknolojik gelişmeler ve uygulamalar ile sektörde yapılan AR-GE çalışmalarının tanıtıldığı 15. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi (TESKON), 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti. Yaklaşık 1.500 metrekare alanda 75 firmanın katılımıyla gerçekleşen fuar, sektör profesyonellerinden tam not aldı.
Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen ve Türkiye iklimlendirme sektörünün en önemli buluşma noktalarından birisi olan teskon+SODEX - Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana Fuarı, bu yıl 6. kez Ege’nin kalbi İzmir’de gerçekleşti. 26-29 Nisan 2023 tarihlerinde 75 firmanın katılımıyla gerçekleşen fuarı toplamda 7 bin kişi ziyaret ederken katılımcı firmalar son teknoloji ürünlerini tanıtmanın yanı sıra yeni iş birliklerine imza atma fırsatı da yakaladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Türk Mühendisleri Derneği İzmir Şubesi öncülüğünde yürütülen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi (TESKON) ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen fuarda tesisat mühendisliği alanında çalışan mühendisler, akademisyenler, sanayiciler ve sektör profesyonelleri bir yandan yeni nesil teknolojileri inceleme fırsatı yakalarken diğer yandan da sektöre dair son gelişmeler hakkında bilgilenme fırsatı yakaladı. Fuara yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Annika Klar, “Uzun bir aranın ardından iklimlendirme sektörünü Ege’de tekrar bir araya getirme fırsatı yakaladık. Fuarımız gerek yeniliklere sahne olması gerekse de kongre tarafında katılımcı ve ziyaretçilerin güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olması açısından oldukça verimli geçti” dedi.
Yeni nesil teknolojiler ziyaretçilerle buluştu
Pandeminin ardından ilk kez gerçekleşen ve Ege Bölgesi’nin en güçlü fuarları arasında yer alan teskon+SODEX’i bu yıl yaklaşık 7 bin kişi ziyaret etti. Isıtma, soğutma, havalandırma, iklimlendirme, tesisat gibi alanlardan sektör profesyonellerinin dikkatle takip ettiği fuar, yeni nesil teknolojileri aynı çatı altında topladı. İmalatçı, projeci, tasarımcı, uygulamacı gibi sektördeki bütün oyuncuların yoğun katılım gösterdiği fuarda yenilenebilir enerji sistemleri, brülörler, tesisat sistem ve elemanları, kazanlar, bataryalar, düşük karbon salınımı olan cihazlar, ısıtma sistemleri ve yalıtım ürünleri gibi Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa ve Vana sektörlerinin öne çıkan ürün grupları ve en yeni teknolojileri yerini aldı. İklimlendirme sektörünün gelişimine önemli bir katkı sunan ve bu yıl sürdürülebilirlik temasına odaklanılan fuarla ilgili Annika Klar, “Ege Bölgesi’nin en güçlü fuarlarından teskon+SODEX’i bu yıl da yoğun katılımla tamamladık. Katılımcı firmalarımız ziyaretçiler aracılığıyla birçok yeni iş birliğine imza attılar. Ege Bölgesi son yıllarda iklimlendirme konusunda öne çıkan bir bölge. Fuarda yer alan imalatçı, projeci, tasarımcı ve uygulamacı profesyonellerin yeni pazarlara açılmasına zemin hazırlıyoruz burada. Verimliliğin oldukça yüksek olduğu fuarımızda bu yıl özellikle sürdürülebilirlik temasına odaklandık. Dünyamızın son yıllarda önemli bir gündemi iklim krizi. Bu nedenle gezegenimizin geleceğini düşünen, gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakabilmek için fayda sağlayacak teknolojiler önem taşıyor. Biz de bu teknolojileri öne çıkarmaya çalıştık. Katılımcılarımızın da ziyaretçilerimizin de yüksek memnuniyetle ayrıldığı bir fuar oldu, bu sebeple mutluyuz. Gelecek fuarımızı şimdiden iple çekiyoruz” dedi.
Kongreye yoğun ilgi
İlk kez 1993 yılında düzenlenen Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Kongre ile eş zamanlı olarak bu yıl 6. kez düzenlenen teskon+SODEX Fuarı, 26-29 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleşti. TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından İzmir Şubesi yürütücülüğünde gerçekleşen kongreye paralel olarak teskon+SODEX Fuarı da ziyaretçilerini ağırladı. MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen kongre ve fuar etkinlikleri çok sayıda kurum, kuruluş ve üniversite tarafından desteklendi. Kongre süresince 39 oturumda, tesisat mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik gelişmeler ve uygulamalar ile sektörde yapılan AR-GE çalışmalarının tanıtıldığı, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı 125 bildiri sunulurken, seminer ve sempozyumlarda ise uluslararası ölçekte yapılmış uygulama ve araştırmalar tartışıldı. Kongre kapsamında “Yeşil Mutabakat” ve “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” başlıklarıyla iki de panel gerçekleşti. Kongreyi, 4 bini aşkın mühendis, mimar, teknik eleman ile akademisyenler ve öğrenciler izledi. Kongreye paralel düzenlenen fuarı ise 7 bin kişi ziyaret etti. Kongre ve fuarın bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi yine büyük ilgi gördüğünü ifade eden Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkin Boz, “Kongremiz; bina fiziği, binalarda enerji performansı, yüksek performanslı binalar, jeotermal enerji, iç hava kalitesi gibi alanlarda disiplinler arası ortak çalışmaların sunulduğu önemli bir platform olma işlevine sahip. Bundan sonraki hedefimiz, her kongrede çıtayı biraz daha yükseltmek olacak. Kongreye ve fuara katılan ve düzenlenmesine katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara Makina Mühendisleri Odası adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Diğer Haberler