Tarih : 11.05.2024 - 17:55

Yapı Fuarı aynı standa önce ödül verdi sonra ceza kesti!

1994 yılına başladığım iş hayatımın 7 yılı yurt dışı fuarlara yönelik yayın yapan bir medya grubunun çalışanı olarak geçti. Son 23 yıllık dönemi de bir fuar stand dekorasyon firmasının kuruluşu ile başlayan yönetici ortaklığım ile devam ediyor. Medya tecrübemize güvenerek başladığımız 13 yıldır yayın hayatını sürdüren fuaraktuel.com genel yayın yönetmenliği ve mesleki kuruluşumuz SSTD Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği üyeliği ile de bu sektöre hizmet etmeye çalışıyoruz. Kısacası neredeyse tüm iş hayatımın fuar konsantrasyonu ile geçtiği 30 yıllık dönemi, ülkemizdeki fuarcılık sektörünün tüm sancılarını yaşayarak ve yaşadıklarımı sektörel bir faydaya dönüştürebilmenin gayreti içinde olarak geçirdim.

 

Bu özet önemli idi çünkü biraz sonra anlatacaklarım şahsi bir tecrübe olsa da bu olaydan genel bir fayda çıkarmak için yazdığımın anlaşılmasını istedim. İğneyi kendime batırarak başlıyorum.

 

Ortağı bulunduğum fuar dekorasyon şirketi olarak Yapı 2024 fuarında 5 adet standın tasarım ve uygulamasını gerçekleştirdik. Dekorasyonun zor anlarından biri fuar sonrası söküm ve atıkların fuardan uzaklaştırılması safhasıdır. Bazen kendi ekibimiz bazen de çözüm ortağımız olan söküm firmaları ile bu işi başarmaya çalışırız. Bu 5 stantdan 4 tanesini herhangi bir moloz bırakmadan verilen süre içinde toplarken çözüm ortağımız söküm firmasının bir standın % 5 lik kısmına denk gelen bölümünü fuarda bırakarak alanı terk ettiğini sonradan bir personelin raporlaması ile öğrendim. Hemen aynı saatlerde girişi yapılan bir başka fuara araçlarımızı yönlendirdiğimiz için malzemeyi alamadık ve 5 standdan bir tanesinin %5 lik kısmı alanda kaldı. Kabahatliyiz yani. Ama bu tip olaylara da alışığız. Sağolsun Tüyap ve diğer pek çok organizatör firma bırakılan bu atıklar için bizden m3 üzerinden bir atık ücreti alarak alandan uzaklaştırırlar. Fakat bu fuarı organize eden organizatör firma bizi muhatap almadan direkt katılımcı firmaya ceza içeren bir fatura kesmiş. Firma da bize rücu etti. Kesilen ceza bırakılan atığın miktarı ne olursa olsun sanki hepsi bırakılmış gibi stand metrekaresi üzerinden yapılan hesapla fatura edilmişti. Birincisi fatura bize kesilmiyor, çünkü katılımcı firma nasılsa dekoratörden bunu tahsil eder gibi bir anlayış benimsenmiş. Üstelik ne kadar moloz bıraktığının bir önemi yok, hepsini bırakmış gibi ceza kesilmiş. Bende ilgili organizatörden görevli yönetim kurulu üyesi arkadaşı arayarak cezanın çok ağır olduğunu, 4 standı toplayıp bir tanesinde sorun yaşamış bir firmaya daha ılımlı yaklaşmaları gerektiğini, kendilerini hakim ve savcı yerine koyamayacaklarını anlattım. Hiç oralı olmadı. Sanki duvara konuşuyorum. Sürekli tekrar ettiği şey ceza hakkında mesajla dekoratörlere bilgilendirme yapıldığından ibaret. Sizi biçeriz ona göre demişler yani. Bu cezayı belgelendirmek için kullandıkları tek argüman ise yetersiz ışıkta çekilmiş ve içinde bizim standımıza ait olmayan bir sürü malzemenin bulunduğu anlaşılan bir cep telefonu fotoğrafı.

 

İşin en ironik kısmına geliyorum. Aynı stand için yine aynı Yapı Fuarı yönetimi katılımcımıza 400 küsur stand içinden en başarılı 3. Stand ödülü vermiş. Vermiş diyorum çünkü sadece katılımcının bilgilendirildiği bir toplantı ile ödül fuar esnasında yine sadece katılımcıya takdim edilmiş. Üçüncülüğümüz var ama plaketimiz yok. Sağolsun katılımcımızın kendi cep telefonu ile çektiği video kaydı ile standımıza ödül verildiğinden haberimiz oldu. Tamam da o standı biz tasarladık, biz inşa ettik. Katılımcı sadece parasını verdi. Madem ödülü bize vermeyeceksiniz hiç değilse bir haber verseydiniz.

 

Buradan anlaşılıyor ki fuar organizatörü dekoratörlere; gerekirse eserlerinize ödül veririz, gerekirse size ceza keseriz, ceza keserken bile sizi muhatap almayız, katılımcıya verin biz ondan alırız, itirazlarınıza da itibar etmeyiz demiş oluyor ! Dekorasyon sektörü bu kadar aşağılanmak için size ne yaptı ? Bizler fuarları inşa eden ve aynı inşaatları 1 günde ortadan kaldıran saygıyı en az fuar alanı yöneticileri, organizatörler ve katılımcılar kadar hak eden bir camiayız. Biz gerçek bir hata yaparsak bundan bütün bileşenler etkilenir. Biz işimizi iyi yaparsak bundan yine tüm bileşenler nemalanır. Sizler katılımcı, organizatör ve fuar alanı yöneticileri olarak aranızda çeşitli sözleşmelere imza atıyorsunuz ama işi ete kemiğe bizler büründürüyoruz. Sahada oynayan biziz yani. Biz sizleri seviyoruz ve saygı duyuyoruz, sizden de aynı karşılığı bekliyoruz.

 

Fuarları denetleyen iş güvenliği firmaları var. Hepsinin ayrı standartları var. Organizatörler var ve hepsinin kendi kişiliklerini yansıtan ve farklı hassasiyetler içeren kitapçıkları ve kurallar silsilesi var. Fuar alanları sahipleri de yine birbirinden farkı kurallar ve standartlar uyguluyor. Örnek ver derseniz, kimi fuarda boya yasak kimisinde serbest, izin verilen stand yükseklikleri hepsinde farklı, fuar önü çalışma süreleri değişken ve çoğunlukla yetersiz. İki günde kurulabilecek fuara bir hafta çalışma süresi verilmiş, bir hafta çalışılsa anca bitecek standların bulunduğu, içinde devasa makinelerin olduğu fuarlarda iki gün çalışma zamanı tanınmış. Mesela müteahhide diyorsunuz ki aslında bu bina 5 aydan aşağı bitmez ama sen 2 ayda bitir. Efendim, bunların hepsi aynı iş yani hepsi fuar! Neden bu kadar farklı standartlar uyguluyorsunuz ? Örnek almaya çalıştığınız yurtdışı fuar alanlarında denetim buradakilerden daha serttir ama oralarda birbirinden bu kadar farklı uygulamalar göremezsiniz.

 

Şimdi TOBB’ a, Fuarcılık Meclisi’ ne ve diğer sektörel derneklere bir çağrı da bulunuyorum. Lütfen bir araya geldiğiniz dönemlerde ortak standartlar ve sorunlara ortak yaklaşım tarzı belirleyebilmeyi gündem maddesi olarak ele alınız. Biz hepinizin ayrı kitapçıklarını ezberlemeye kalkarsak üniversite öğrencisi gibi ders çalışmamız lazım. O da yetmez, çünkü müfredat sürekli değişiyor! Böyle bir çalışmanın gerekli olduğuna inanırsanız birikimlerimizle yardımcı olmak için SSTD olarak yanınızda olacağız.

 

Sonuç; Yapı Fuarı burada toplumsal fayda açısından örnek olarak verildi. İtirazlarım için oralı olmayan arkadaşa, “Öyle bir örnek oluşturuyorsunuz ki bana bu olayı fuaraktuel.com a taşımam için ilham veriyorsunuz” haftaya yazımı okursunuz dedim. Eeee ödül verirken veya ceza keserken muhatap almadığı dekoratöre ne cevap versin? Yazarsan yaz bile demedi. Ödül için yine de teşekkür ederim. Gerçi bedelini ödemiş olduk, belgesi de yok ama olsun sosyal medya da bir etkileşim malzemesi olarak kullandık.

 

Saygılarımla

 

Saim BOZDEMİR

Genel Yayın Yönetmeni

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları