Mart 2020-Eylül 2021 arasında bir buçuk yıl boyunca birkaç istisna dışında fuar yapılamamış, yapılanlar da can tehlikesi nedeni ile birkaç cesur girişim olarak kalmıştı. İlk iptal olan fuarlardan biri Tarsus Group un HOST fuarı iken aynı grubun majör fuarı Züchex Eylül 2021 de yeniden yapılmaya başlanan ilk fuarlardan biri olmuştu. Zuchex fuarı öncesi “Acaba bu fuar iptal olurmu ? İptal olmazsa gelen olur mu ?” soruları sorulurken çok acayip bir şey oldu ve Züchex, 20 küsur yıllık tarihinin en büyük ziyaretçi rekorunu kırdı. Bu başarı daha sonra yapılmaya devam eden tüm diğer sektörel fuarların işaret fişeği oldu ve altı aydır fuarlar yüz güldürücü neticeler vermeye devam ediyor. Züccaciye sektörünün dünya da en büyük fuarı kabul edilen Ambiente Frankfurt, Şubat ayında Omikron varyantı nedeni ile iptal edilince o fuarda rezervasyonu iptal olan Türk firmalarının da rezervasyon yapması ile iki olan salon sayısını üçe çıkaran Host İstanbul fuarı 10 Mart ta büyük bir katılım ile açıldı. Bu açılış ve gösterilen ilgi, bu sektörün marka fuarları olan Züchex ve Host fuarlarının liderliğini perçinledi.
"Tarsus Group Türkiye" aynı tarihte Tüyap’ ın kalan diğer 7 salonunda başlattığı Asansör fuarı ile bir başka başarı hikayesi yazdı. Asansör sektörüne emek veren derneklerin girişimleri ile yıllar evvel ikiye ayrılan Asansör fuarı tekrar Tarsus Group bünyesindeki fuarda birleşti. Bu birleşme Asansör sektörünü neredeyse kucaklayan ve tüm enerjisinin aynı yerde toplamasına sebep olan bir gurur tablosunu ortaya koydu.
Tarsus Group tarafından gerçekleştirilen bu iki başarılı fuardan şu neticeye rahatlıkla varabiliriz. Fuarlarımız aynı ilde yetkilendirilen tek bir organizatör tarafından gerçekleştirilen organizasyonlarla sağlıklı biçimde büyüyebilir. Ülkemizde rekabet olgusu fuarcılık sektörü için yanlış mecrada yürümektedir. Rekabet adı altında yıllardır fuarlar bölünmekte, sektörel derneklerin güç savaşına adeta meze olmaktadır. Fuarcılık sektörünü ne yapıp edip derneklerin rekabet sahası olmaktan çıkarmalıyız. Züccaciye ve Asansör sektörlerini bünyesindeki fuarlarda toplamayı başaran Tarsus Group’ u bu açıdan da tebrik ediyoruz.
“İstanbul Mobilya Fuarı” İstanbul’ u parselledi !
100 metrekarelik bir stant pek çok fuar için oldukça büyük bir alandır ama mobilya sektörü için epey küçük alandır. Mobilyacılar 300-500-1000 metrekare stantlar ister. Haksız sayılmazlar. Böyle büyük alanlarda bile pek çok ürünü sergileyemezler, mekan yetmez. Mobilyacılar İstanbul’ da 120 bin metrekarelik bir fuar alanına sığamayınca fuarları iki ayrı mekanda iki ayrı fuar olarak yapmaya uzunca bir süre devam ettiler. Bu klon fuarlar arasında 1-2 hafta boşluk olmasını eleştirmiş hiç değilse aynı tarihte yapın da gelen ziyaretçi iki fuarı birden görsün diye yazmıştık ama, bizi kim dinler ? İstanbul Fuar Merkezi IDTM nin yönetimine geçince mobilyacılar bu fırsatı kaçırmadı ve Tüyap ile anlaşıp Türkiye nin iki fuar alanının tamamını rezerve ederek tek bir fuarda birleşip mutlu sona ulaştılar. İki fuar alanı arasındaki 25 km lik mesafe gibi küçük! bir sorunları olsa da! Bu fuarda bir başka rekor daha kırıldı. Bu rekor ise stant dekorasyon sektörünü ilgilendiren bir rekordu. Türkiye de ilk kez böyle büyük bir fuarda fuar salonları 10 gün evvelden stant yapımına açıldı. Aysaf ve Aymod gibi ayakkabı fuarlarında 24 saate kadar düşürülen bu süre ülkemizde hemen her fuarda ortalama 2,5 gün olarak uygulanıyor. Fakat tüm fuarlarda çok işçilikli dev stantlar kurulabiliyor. Bu kadar büyük stantları 2 günde kurun demek sadece stant dekorasyon sektörünün işçilik kalitesini bozmakla kalmıyor, fuar başlamadan önceki günü katılımcı firmalar için de stresli bir ortama dönüştürerek motivasyonu bozuyor. Bu nedenle Tüyap’ a ve mobilya sektörüne yön veren derneklere insanca çalışma ortamını sağladıkları için teşekkür etmek gerekiyor.
MADO’ daki dondurmadan daha güzelini IBAKTECH te yedim !
Sen ne talihsiz bir fuarsın öyle. Türkiye de pandemi başlayınca ilk iptal edilen fuarlardan biri IBAKTECH olmuştu. Organizatör, fuarı yapmak için çok çaba gösterse de iptale engel olamadı. Halbuki bütün stantlar imal edilmiş herşey hazırlanmıştı ki o malum virüs işte ! 2021 e ertelenen fuar yine yapılamadı ve 2022 ye ertelendi. Zaten iki senede bir yapılan fuar iken oldu mu sana 4 sene ara! Bu kadar pastalar börekler, ağzına kadar ziyaretçi, memnun katılımcı derken nazar IBAKTECH e değmişti, bu kesin. Nihayet fuar 10 Mart’ ta o muhteşem görüntülerle açıldı derken bu sefer fuarın açılacağı gün İstanbul a kar fırtınası uyarısı geldi. Fuar açıldı açılmasına da iptal edilen uçuşlar vs keyifler yine biraz kaçtı. Fuar, ekmek, pasta, dondurma, çikolata sektörlerinin şov alanı olunca şimdiye kadar yediğim en iyi dondurmayı bu fuarda tatmış olmak sürpriz olmasa gerek.
Saim Bozdemir
Diğer Haberler