Tarih : 23.09.2017 - 12:02

Hangi Gıda Fuarı?

Yemeği ve yemeyi seviyoruz. Ayrıca yemek, hava ve sudan sonra bedenimizin en önemli ihtiyacı. Talihsiz coğrafyalarda artan nüfusla beraber bakıldığında gıdaya ulaşım halen önemli bir sorun. Modern dünyada gıdaya ulaşmak üretim ve iletim kolaylığı nedeni ile her zamankinden daha kolay. Bu kolaylık sağlıklı gıda kavramının ortaya çıkmasını sağlayan komplikasyonlara neden oldu. Endüstriyel üretim, katkı maddeleri, rafine ürünler, kimyasal ilaçlar bu komplikasyonlara örnek teşkil ediyor. Gıdaya kolay ulaşan toplumlarda sorun daha sağlıklı gıdaya ulaşma çabasına dönüştü. Bu nedenle gıda fuarlarında gördüğümüz en önemli sloganlar sağlıklı gıda vurgusu üzerinde yoğunlaşıyor. 

 

Ülkemizde çok güçlü bir gıda fuarı hiçbir zaman yapılamadı. Gıda ülkesi olmasına rağmen, üreticilerin, iç pazardaki fuarlardan çok dış fuarlara ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz. Gerçekten güçlü bir gıda fuarımız olsa idi herhalde salonlarımızın katılımcılarla dolup taşması gerekirdi. Üstelik her fuardaki ayrışma ve bölünme modası gıda sektörüne taşındı. Bunun nedeni CNR Expo salonlarında düzenlenen WorldFood fuarının Tüyap’a taşınması oldu. Tüyap’a giden fuarı desteklemeyen katılımcılar ve elindeki potansiyeli değerlendirmek isteyen CNR yönetimi Eylül ayı içinde bir fuar daha düzenleyince zaten zayıf olan gıda fuarı da mobilya ve asansör sektörü gibi ikiye bölündü. Biz de bu iki fuarı gezerek izlenimlerimizi paylaşmak istedik.

 

Yeni fuar sezonunun açılış fuarlarından biri olan Worldfood İstanbul, 25. yılında, özel etkinliklerle Tüyap Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Geçtiğimiz seneye kadar CNR Expo’da düzenlenen fuar, ziyaretçi bakımından sıkıntı yaşamasa da katılımcı sayısında yaklaşık yüzde 30-40 oranında bir düşüş söz konusu.

 

CNR Expo’da ise “üç sektör ilk kez bir arada” sloganıyla açılışını yapılan CNR Gıda, Ev Dışı Tüketim ve Ambalaj Fuarları, katılımcı faktörüyle bir adım önde. Ev dışı tüketim fuarının daha evvel ayrı bir tarihte yapılırken şimdi gıda fuarına entegre edilmesi akıllıca olmuş. Çünkü ev dışı tüketim fuarının katılımcıları da genelde gıda sektörüne hizmet eden firmalardan oluşuyor.

 

2018 fuar takvimi henüz açıklanmamış olsa da, önümüzdeki sene de durumun değişmeyeceğini ve fuarların birbirine ezici üstünlük sağlamaması nedeni ile yine aynı şekilde iki ayrı fuar olarak yapılacağını tahmin ediyorum.

 

İstanbul’un yoğun fuar trafiği bölünen fuarlar nedeni ile daha da sıkışması stand dekorasyon sektörü için de zorlayıcı oluyor. 48 saate indirgenmiş stand montaj süreleri artık standart bir görünüm aldı.

 

Sonuç olarak;

 

Resmi ziyaretçi verileri açıklanmadan gıda fuarlarının genel başarısı konusunda tutarlı bir değerlendirmede bulunmak zor. Yukarıda da belirttiğim üzere her iki fuarın da ziyaretçi yoğunluğu organizatörü üzmeyecek düzeydeydi.

 

WorldFood’a paket stand ile katılımın normalin üzerinde oluşunu ise, katılımcısının fuar alanı değişikliğinin sonuçlarından emin olamayışına bağlıyorum. Hem ziyaretçi hem katılımcının bakışı açısından CNR Expo’nun ulaşım avantajını göz ardı etmemek gerekiyor.

 

Tarafsız olarak yaptığım gözlem burun farkı ile de olsa bu senenin galibinin CNR Gıda Fuarı olduğu yönünde. Ülkemizdeki fuar oyuncuları bölünerek rekabet etmek yerine, fuarları paylaşarak büyütmeyi amaç edinmeli. Bir ve beraber olmak fuar katılımcısı için tartışmasız daha faydalı sonuçlar doğuracaktır. Bakalım, her daim dem vurduğumuz bize göre faydasız bu tür bir fuar rekabetinin sonuçları önümüzdeki gıda fuarları için nasıl olacak, birlikte göreceğiz.