Özel Röportaj “Baskı Sektörünün Favori Organizasyonuyuz”

“Baskı Sektörünün Favori Organizasyonuyuz”

“Baskı Sektörünün Favori Organizasyonuyuz”

Özel Röportaj köşemizin bu ayki konuğu FESPA Pazarlama Müdürü Lorraine Harrow oldu. Lorranie Harrow, FESPA’da 10 yıl önce satış ve pazarlama asistanı olarak başladığı kariyerine bugün FESPA Mexico, FESPA Brasil, FESPA Africa, Brasil Signage Expo ve İstanbul’da düzenlenecek FESPA Eurasia’nın pazarlama ve iletişim faaliyetlerini yürüterek devam ediyor. Farklı coğrafyalarda bulunan sektör pazarları hakkında bilgi sahibi olmanın zevkli bir iş olduğunu belirten Lorraine Harrow ile, baskı ve endüstriyel reklam sektörü tarafından dünyadaki önemli etkinlikler arasında yer alan FESPA fuarlarının Türkiye ayağı olan Fespa Eurasia’yı konuştuk.

 

FESPA fuarları baskı ve endüstriyel reklam sektörü tarafından dünyadaki önemli etkinlikler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz sene de Türkiye’de FESPA Eurasia ilk kez düzenlendi. Öncelikle FESPA Eurasia fikri nasıl oluştu ve ilki düzenlenen fuardan geri dönüşler nasıl oldu?

 

"İstanbul’da FESPA Eurasia fuarını düzenlememize birçok farklı faktör neden oldu. Türkiye'de ve çevre ülkelerdeki baskı sektöründe büyük bir büyüme yaşanıyor ve baskı çözüm tedarikçileri sektörde yaşanan son yenilik ve tekniklerin yanı sıra konuyla ilgili eğitime ihtiyaç duyuyorlar. Birçok Tük ziyaretçiyi gördüğümüz Avrupa’daki fuarlarda da bu yenilikleri takip etmek mümkün, ancak Avrasya Bölgesindeki birçok profesyonel vize engeli nedeniyle Avrupa’ya gidemiyorlar. FESPA için sektördeki yenilikleri ve trendleri izleyemeyen bölgedeki baskı profesyonellerine ulaşmak önemli. Sektörün bildiği ve güven duyduğu bir marka olan FESPA aracılığıyla pazarı takip etmek isteyen üreticilere ulaşabilmek için ARED’in güçlü ortaklığından da destek alarak İstanbul’da FESPA Eurasia fuarı düzenleme kararı aldık. Geçen seneki ilk organizasyonumuzdan sonra büyük bir geri-bildirim aldık. Ziyaretçilerin fuarın meydana getirdiği canlı atmosfer hakkında yorumlarını aldık. Katılımcı firmalar ise, organizasyonun son derece profesyonel bir şekilde düzenlenmesinin yanı sıra ekipman almak üzere gelen yüksek profilde bir kitlenin olmasından ve uluslararası ziyaretçi sayısının fazla olması (%27 yabancı ziyaretçi sayısı) gibi nedenlerden dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler."

 

Türkiye’de bu alanda başarıya ulaşmış bir fuarın karşısına FESPA Eurasia olarak çıktınız. FESPA İstanbul’a yatırım yapma kararını nasıl aldı? FESPA Eurasia farklı olarak sektöre neler sunuyor?

 

"Diğer organizasyonların aksine FESPA bir federasyon. Yani bizim için önemli olan global bazda baskı profesyonellerine hizmet vermek, işlerini devam ettirebilmeleri ve büyümelerine yardımcı olmak üzere kendilerine bilgi ve tecrübemizle destek vermek. Bunu sadece düzenlediğimiz etkinlerle yapmıyoruz. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, etkinliklerimizden elde ettiğimiz gelirlerimizi konferans, zirve, dernek projeleri,  Planet Friendly Printing Guide (Gezegen Dostu Baskı Kılavuzu) ve FESPA Print Census araştırma girişimi gibi projelere yatırıyoruz. Baskı sektöründeki diğer organizasyonlara baktığınızda, elde edilen gelirin sadece hissedarlara ödendiğini görebilirsiniz. FESPA Türkiye’de yatırımlarını Türkiye’deki üye derneği ARED (Açık Hava Reklamcıları Derneği) aracılığı ile yapıyor. Bu zamana kadar ARED vasıtasıyla birçok yayın ve organizasyon projesini destekledi. Bu yıl ise, ilk kez düzenlediğimiz FESPA Eurasia 2013 etkinliğinden elde ettiğimiz gelirle İzmir’deki bir teknik okulu yeni bir endüstriyel reklam ve dijital baskı kursu açılması için destekledik."

 

FESPA Eurasia’nın Açıkhava Reklamcıları Derneği ile olan işbirliğinden bahseder misiniz? Bu organizasyonda ARED’in rolü ve katkısı nedir?

 

"ARED, FESPA’nın Türkiye’deki üye derneği. ARED, kendi üyelerini arttırmak baskı sektöründe çalışanların becerilerini arttırmak ve yeni nesil baskıcıların yetiştirilmesi için çalışan, kendi üyeleri ile çeşitli etkinlikle düzenliyor. ARED, FESPA’nın Türkiye’deki hükümet ile olan ilişkilerini ve pazardaki konumunu gözeten ve gerçekten çok iyi çalışan bir dernek. ARED’in FESPA Eurasia’ya üye olmasının birçok farklı nedeni var; öncelikle yerel grafik sanat piyasasını destekliyorlar ve baskı profesyonellerinin ve tabelacıların en son yenilikleri görebilmelerini sağlıyorlar. İkinci olarak pazarda FESPA’yı destekleyerek, karar verme ve fuarın içeriğini belirleme sürecinde yer arak bölgesel pazara hizmet ediyorlar. Son olarak ise Türkiye’deki çeşitli illerdeki farklı platformlarda etkinliği tanıtarak ülkedeki ilgili kuruluşlar ile stratejik işbirlikleri oluşturmalarına yardımcı oluyorlar."

 

FESPA Eurasia hangi sektörlere hitap ediyor? Bu sene FESPA Eurasia’da ne tür yenilikler ve etkinlikler olacak? Ziyaretçi FESPA Eurasia’da neler bulacak?

 

"FESPA Eurasia dijital ve serigraf geniş format baskıcılığı, tabela ve dekorasyon üzerine yoğunlaşıyor. Ekipman ve ekran çözümlerinin yanı sıra ziyaretçiler giyim ve tekstil odaklı seminerler ve atölye çalışmalarına katılabilecekler. Ayrıca bir tabela gösteri alanını da görebilecekler."

 

Baskı ve endüstriyel reklam sektöründeki firmaların FESPA Eurasia’ya bakışı nasıl?

 

"FESPA markası dünya çapında tanınıyor, uluslararası üretici markalar düzenlediğimiz etkinliklerin “kalite” demek olduğunu biliyor. Etkinliklerimiz endüstri odaklı kişilerin ilgisini çekiyor, kendilerine etkili bir şekilde pazarlama yapabilecekleri bir ortam sunuyoruz, böylece ziyaretçi sayımız fazla oluyor ve düzenlediğimiz organizasyonlar gerçekten profesyonel. Ziyaretçiler bizim düzenlendiğimiz etkinliklerde uluslararası markalara, son yeniliklere ve bir dizi eğitime erişebileceklerini biliyorlar."

 

Fuarın tarihini ve süresini belirlerken hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz?

 

"Düzenlediğimiz etkinlikler hakkında karar alırken sektörü dinliyor ve paydaşlarımızla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Geçen sene Ekim ayında düzenlediğimiz ilk FESPA Eurasia etkinliğinin ardından Türkiye’deki ana üretici ve distribütörlerden oluşan Eurasia Partner Kurulu ile görüştük. Ayrıca baskı sektöründeki kişilerle anket yaptık. Tüm bu anket ve görüşmeler sonucunda sektördeki kişiler, fuar için bütçelerini yaptıkları Kasım ve Aralık ayını tercih ettiklerini ayrıca daha küçük işletmelerin katılabilmesi için Pazar gününü de dahil ederek fuar süresinin 4 gün olmasını tercih ettiklerini söylediler. Biz de bu seneki kararımızı bu talepleri dikkate alarak FESPA Eurasia 2014’ü 04-07 Aralık tarihlerinde Pazar gününün de dahil olduğu 4 gün boyunca düzenleyeceğiz."

 

Bu sene kaç firma FESPA Eurasia’da yerini alacak? Yurt içi ve yurt dışı ziyaretçilere yönelik ne tür çalışmalar yapıldı?

 

"FESPA Eurasia’nın bu ikinci etkinliğinde 200 markayı temsil eden yaklaşık 150 temsilci olacak. Katılımcı firma sayısını arttırmanın yanı sıra, ziyaretçi sayısını arttırmak için bu yılki etkinlikte ağırlıklı olarak personel ve bütçeye odaklanmış durumdayız. Doğrudan mail, reklam, advertoryal, web sitesi, sosyal medya ve tele pazarlama gibi her zamanki fuar aktivitelerimize ek olarak Türkiye ve çevre ülkelerden delegasyon getirmek için çalışıyoruz. Dünya genelindeki derneklerimiz aracılığı ile bu pazarlarda markamızın sözcüleri bulunuyor. Ayrıca global bazda 300.000 profesyonel ile iletişime geçebiliyoruz."