Özel Röportaj "RENSEF Fuarı Bir Bilgi Pınarı"

"RENSEF Fuarı Bir Bilgi Pınarı"

"RENSEF Fuarı Bir Bilgi Pınarı"

Son yüzyılda katlanarak artan nüfus ve teknoloji devrimi, sürekli enerji açlığı içinde yaşayan bir dünyada yaşamamıza neden oldu. Tabiatta hazır bulunan fosil yakıt gibi tükenmeye mahkum enerji kaynakları ile toplumların bu açlığı gidermeye çalışması sürdürülebilir bir durum değil. İşte bu nedenle doğa tarafından daimi olarak takviye edilebilen "Yenilenebilir Enerji" kavramı tüm dünyanın değişmeyen gündemlerinden biri haline geldi. Ülkemizde de bu enerjiyi elde etmeye yönelik üretim gerçekleştiren firmaların bir araya geldiği fuarlar düzenleniyor. Bunların içinde dikkat çekenlerden biri RENSEF Fuarı. Agoras Fuarcılık tarafından başarılı bir biçimde organize edilen RENSEF Fuarı’nı Genel Müdür Mehmet DÜKKANCI ile konuştuk.

 

Rensef’i diğer enerji fuarlarından farklı kılan faktörler nelerdir?

 

RENSEF yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı, Antalya’da İstanbul, Ankara gibi şirketlerin genel merkezlerinin veya bürokrasinin uzağında, taşrada müşterilerimizin bir kısmının yaşadığı bölgede düzenlenen bir fuardır.

 

Rensef’in Antalya’da organize edilmesinin tercih sebebi nedir? Biraz bahsedebilir misiniz?

 

Antalya’nın 1.000’in üzerindeki otelleri, 100.000 dönüm üzerindeki seraları doğal bir pazar fuarımız için. Aynı zamanda şehrin sunduğu ucuz konaklama imkanı ve de güzel havası RENSEF Fuarı'nı verimli ve keyifli bir fuar haline getiriyor.  İşe yarıyor mu yarıyor. Ciddi bir ziyaretçi kitlesi geliyor RENSEF Fuarı'na.

 

Fuarın hedef kitlesi kimlerdir? Fuarı ziyaret edenleri neler bekliyor?

 

RENSEF Fuarı'nın geçen seneki rakamlarına baktığımızda gururla söyleyebiliriz ki. 1.217 kişi tarafından ziyaret edildi. Bunların 541’i Türkiye’nin 46 vilayetinden yerli; 16’sı ise 11 ülkeden yabancı ziyaretçilerdi. Kapı kayıt sırasında yaklaşık 339 kişi kendisini “Enerji Yatırımcısı” olarak tanımlamış, 210 kişi Proje Sahibi olduklarını, EPC firmaları ve tedarikçilerle tanışmaya ve projelerine teklif almaya geldiklerini beyan etmiştir.  Bu rakamlar diyor ki az ama öz bir kitlenin ziyaret ettiği ihtisas fuarıdır RENSEF Fuarı.

 

Fuara gelen ziyaretçiler, güneşten elektrik üretimi, çöpten elektrik üretimi, enerji verimliliği hakkında öğrenmek, bildiklerini sınamak, test etmek, yeni insanlarla, uzmanlarla tedarikçilerle tanışmak istiyor. Bu amaçlarına da RENSEF Fuarı'nda ulaşıyorlar. 

 

Türkiye, geride bırakacağımız sene içerisinde bir takım sorunlarla yüzleşmek durumunda kaldı. Bu sorunların fuar sektörüne bilhassa yabancı katılımcı ve ziyaretçi açısından olumsuz etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Yabancı katılımcıların bazı fuarlardan güvenlik endişeleri nedeniyle geri çekildiğini biliyoruz. Ülkemizin yaşadığı sorunlardan Rensef nasıl etkilendi?

 

Yabancı ziyaretçi bu sene bize gelirse olumlu bir sürpriz olacaktır. Ülkemizin geçirdiği bu özel günlerde müşterilerimizin bir kısmı doğal olarak etkilendi. Sözleşmesini iptal eden, katılmaktan vazgeçen bir hayli firmamız oldu.

 

Fuar süresince gerçekleştirilecek etkinliklerden kimler nasıl faydalanabilir?

 

3 gün sürecek fuarımızın paralelinde, 18 ayrı oturumda, 54 konuşmacının katılımıyla RENSEF Forum 2016’yı düzenliyoruz. RENSEF Forum’da Güneş, Biyoenerji, Enerji Verimliliği, çeşitli bakanlıkların hibeleri konuları ele alınmaktadır. RENSEF FORUM 2016’yı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, BİYODER Biyoenerji Derneği, ÇMO (Çevre Mühendisleri Odası) Antalya Şubesi, ESMD (Enerji Sistemleri Mühendisliği Derneği), EYODER (Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği), GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği), Gıda Tarım Hayvancılık Antalya İl Müdürlüğü, GÜNDER Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Tarım Reformları Genel Müdürlüğü, TKDK - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun konuşmacı destekleri ile düzenlemekteyiz.

 

Fuar bir bilgi pınarı desek yanlış olmaz.

 

Ülkemizin ticaret yollarının kesişim noktasında olmasına rağmen uluslararası önemi olan fuar sayısının az olmasının önündeki engeller size göre neler olabilir? Aklınıza ilk gelen faktörleri özetler misiniz?

 

Eminim farklı fuar organizatörü arkadaşlarımızın farklı cevapları olacaktır. Fuarlar ticaretin kolaylaştığı mekanlardır. Buluşma yeri doğru yerdeyse, doğru zamandaysa, doğru katılımcılar ve doğru ziyaretçiler tarafından yönlendiriliyorsa başarısız olmasına bir sebep yoktur.  Gerisi biz organizatörlerin fuar yaptığımız sektörün uluslararası pazarını doğru okuyabilmemiz, zamanında doğru tepkiler verebilmemizle alakalı. Zamanla birçok yetenekli organizatörün tecrübelenerek güzel verimli fuarlar organize edebileceğine inanıyorum. 

 

Teşekkür ederiz.

 

"Sitemizde özel olarak yayınlanan röportajlar kaynak gösterilmeden kullanılamaz."