Tarih : 22.05.2017 - 15:58

Fuar medyası ve Interzum Köln Fuarı üzerine

Fuar ziyaretleri, sektör temsilcileri açısından yeni ürünleri görmek, alternatif markaları incelemek, toplu sipariş vermek gibi maksatlarla yapılır. Katılımcı ise çoğunlukla yeni müşteri bulmak ve mevcut müşterileri ağırlamak için fuarları bir fırsat olarak görür. Ayrıca ilk kez tanıtacağı ürünler açısından fuarlar katılımcıların en önemli sunum alanlarıdır.

 

Fuarcılık konusunda ihtisaslaşmış medya organı olarak bizim ziyaretlerimizin ise bambaşka amaçları vardır. Bizler fuarların tansiyonunu ölçeriz. Fuarın hacmi, sektör için anlamı, katılımcı ve ziyaretçi sayısı, fuarın genel atmosferi, yakın ve uzak coğrafyalardaki benzeri fuarlar arasındaki konumu gibi onlarca kritere bakarız. Bir fuar katılımcısının standa yaptığı yatırım o fuara verdiği değeri gösteren unsurlardan biridir. Hemen her katılımcı standa ciddi özen gösteriyorsa o fuarın sektör açısından önemini hissedebilirsiniz.

 

İşte ben de fuar ziyaretlerimi bunları ve daha birçok göstergeyi kullanarak yaparım. Bazen görünüş aldatıcıdır. Fuarın son günü 3-5 katılımcı ile yapacağınız kısa bir konuşma vardığınız sonuçlarla uyumlu olmayabilir. Burada en az değeri olan sözler organizatörlerin değerlendirmeleridir. Genellikle yanıltıcı ve abartılı ifadeler kullanırlar. Organizatörlerden öğreneceğim bilgi, fuar trafiğini gösteren birkaç somut veriden ibarettir.

 

Yurtdışında gerçekleştirilen fuarlara yaptığım ziyaretlerde daha bir dikkatli hareket ederim. Çünkü bu ziyaretler genelde dünyada ilgili sektörün en önemli fuarlarına yapılır. Bir anlamda sektör gündemini belirleyen fuarlar onlardır. Burada yaptığım değerlendirmelere yeni parametreler eklenir. Mesela Türk katılımcıların fuardaki performansı gibi. Bu maksatla hemen tüm salonlarda tüm Türk katılımcıların standını görür, görüşür en azından bir merhaba derim. Ülkemizdeki fuarlarla dış fuarların kıyaslanması Türk firmaları ile yaptığımız sohbetin konuları arasındadır. Buradan hemen söylemeliyim ki Türk katılımcıların en çok şikayet ettikleri konu, dünyada iki ya da üç yılda bir yapılan fuarların ülkemizde her yıl yapılmasıdır. Kaynak ve zaman israfı olarak gördükleri bu durumun fuarların küçülmesine hizmet ettiğini ve motivasyonun düşük kalmasına neden olduğunu savunuyorlar.

 

İşte bu türden bir ziyareti geçtiğimiz hafta Interzum Köln Fuarı'na yaptım. 140 civarında Türk katılımcı ahşap, orman ürünleri ve teknolojileri, yatak imalatı teknolojileri ve ekipmanları ile mobilya yan sanayii ve aksesuarları sektörlerine ayrılan salonlarda yerlerini almışlar. Fuara milli katılımla iştirak eden firmalar SENEXPO Fuarcılık tarafından organize edilmiş. SENEXPO ülkemiz açısından önemli bir fuar şirketi. Fuaraktuel.com'un ilk yıllarında şirketin Genel Müdürü Çetin Şenyurt ile yaptığım röportajı sitemizin özel röportaj arşivinde bulabilirsiniz. SENEXPO'yu bu fuar için eleştireceğim tek ama çok önemli bir konu var. Milli katılımla giden firmalarımız için üzerine TURKEY logosu bulunan standlar yapıyorsanız çok daha özenli olmalısınız. Pek çok sektörel fuarda ülkemizin standları göz kamaştırırken bizim bu fuardaki milli katılım standlarımız ancak bir Orta Afrika ülkesine yakışan görüntüde idi. Bu yalnızca benim değerlendirmem değil. Katılımcı firmalarımız da aynı görüşte.

 

Yaptığım görüşmelerde mobilya yan sanayi sektörünün fuardan memnun olduğu ölçüde yatak sektörünün memnuniyetsizliği belirgin düzeyde ön plana çıktı. Yatak sektörü temsilcileri önceki fuarların altında bir performans gösterdiklerini anlattılar.

 

Fuar aynı zamanda İntermob fuarı için PR yapan ReedTuyap ile SleepWell Fuarı'nı düzenleyen Voli Fuarcılık'ın bir çalışma alanı niteliğinde idi. Her iki organizatör firma yetkilileri fuar boyunca yerli ve yabancı katılımcıları ziyaret ettiler ve açtıkları standlarda ağırladılar.

 

Yazıyı “Bu fuar da geçti artık önümüzdeki fuarlara bakacağız” gibi soğuk bir espri ile bitirecektim ama önümüzde pek de fuar kalmadı. Fuarcılık sektörü yazı, sıcağı ve tatili sevmez. Ben de hepinize “Eylül'de gel” şarkısını hatırlatarak bir başka soğuk espri yapmış olayım. Burada yayınlama şansım yok maalesef. Unutanlar Youtube'dan dinlesin!

 

Saim BOZDEMİR

Genel Yayın Yönetmeni

 

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları