Önceki yazılarımda, lafı döndürüp dolaştırıp fuarcılık sektörünün savruk, kontrolsüz hatta şımarık biçimde büyümesine getirerek eleştirilerde bulunduğumu hatırlarsınız. Tıpkı bugün ekonomide görülen sıkıntıları yaşayacağımızı yıllardan beri bas bas bağıran ekonomistler gibi.
“Ben dememiş miydim?” türü yazılar yazan yazarlara gıcık olduğum için detaylara girmeyeceğim. Fakat paranın bol olduğu dönemlerde bilançolarını sağlam tutmayan ve kontrolsüz biçimde borçlanarak yaşayan şirketler için yolun sonuna gelindiği gibi, yalnızca kendilerine ekonomi oluşturmak için tiyatro dekoru gibi kıytırık fuarlarla sanayicilerimizi hayal kırıklığına uğratan fuar organizasyonlarının da sonu geldi diyebiliriz.
Fuarcılık, ekonominin tam merkezinde bulunan bir konu olduğundan yine ekonomimizle kıyaslayarak devam edelim. Mevcut konjonktürde zor durumda olan ithalat sarhoşu borçlu firmaların varlığı yanında, güçlü mali yapıları ile üretip ihracat yapan, dersini iyi çalışmış sanayicilerimiz de var çok şükür. Fuarcılık sektöründe de sonuç getirici fuarlar bu zor zamanlarda daha fazla büyürken pek çok fuar da tarihe karışacak. Çünkü artık kaynaklar her zamankinden değerli ve kimsenin kurşunlarını boşa harcama lüksü yok.
Demem o ki kendi kendini rehabilite edemeyen ve katılımcısını aptal yerine koyan, fuar düzenlemeyi arsa kiralamaktan ibaret zannedenler için yolun sonu geldi. Umarız ithalata bağımlı ekonomi olmanın risklerini bertaraf etmek için elini taşın altına koyacağını beyan eden siyasal irade, aynı düzenlemeleri fuarcılık sektörümüz için de yapar. Dünya pazarlarında rekabet gücümüzü artırmak için ekonomiye yapılan ayarlardan, fuarcılık sektörü de nasibini alır.
Bir parantez de dış fuarlar için açalım. Kur nedeni ile ihracat avantajının ortaya çıkması her sektörden firmalarımızın güçlü dış fuarlara katılım iştahını artırdı. Bu aşamada en büyük sorun, aşırı ilgi nedeni ile ilk kez katılımcı olacak sanayicilerimizin bu tip fuarlarda yer bulamıyor olması. Bu arada bilhassa ihracatı geliştirme potansiyelimiz olan yeni pazarlardaki fuarlara müteşebbislerimizi onlarca yıldır götüren fuar şirketlerimize büyük iş düşüyor. Üreticilerimize doğru bir rehberlik yaparak Afrika başta olmak üzere adı sanı pek duyulmamış ancak belirli sektörlerde yüksek ihracat potansiyelimiz olan pazarlardaki fuarlara katılımlarını sağlamak her zamankinden daha çok önem arz etmektedir.
Saim BOZDEMİR
Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları