Dünyanın önemli fuarları genelde yılın hep aynı günlerinde gerçekleştirilir. Ülkemizde ise fuarlar adeta takvim üzerinde yüzüyor! Fuarcılığımız açısından pek sağlıklı olmayan bu durumun sebeplerine gelince;
1) 2000'li yılların başlarında İstanbul'da büyük fuarlara ev sahipliği yapabilecek 2 büyük fuar alanı vardı. Bugün de durum aynı. Ancak fuarların sayısı katlanarak arttı. Ana sektörlerin alt kollarında pek çok fuar sahneye çıktı. Hal böyle olunca fuar alanlarımızda sezon içinde başlangıçta ortalama 2 haftada bir fuar düzenlenirken şimdi aynı fuar alanında her hafta fuar yapılıyor. Sahneye yeni bir fuar çıktığında ya da büyük bir fuarın tarihi değiştiğinde diğer fuarların da tarihleri etkileniyor. Bu yıl Kasım ayında yapılması gereken Autoshow Fuarı'nın Mayıs 2015'e ertelenmesi, TÜYAP'ta 2015'in ilk yarısı yapılacak neredeyse tüm fuarları yerinden oynatması bu duruma örnek teşkil ediyor.
2) Bir başka faktör ise Ramazan ayı ve dini bayramlar gibi dönemlere denk gelen fuarlar bir önceki yıla göre bazen 2, bazen 4 hafta yer değiştirebiliyor. Bu değişiklik sektörün insiyatifi dışında gelişen mecburi bir durum. Ramazan ayının bir kaç yıl daha yaz aylarında seyredecek olması, yakın gelecekte bu sebeple fazla bir değişikliğin olmayacağını gösteriyor.
3) Rüştünü ispat edememiş ve yeterince rezervasyon alamamış fuarların sürekli ötelenmesi ile oluşan değişiklikler ise belki de en kötü değişiklik sebebi. Bir kaç erteleme sonunda iptal edilen veya başlamasına 2 ay kala tarihi değiştirilen pek çok kişilik kazanmamış fuar yapıldı bu ülkede. Hemen hepsi ya silinip gitti veya can çekişmeye devam ediyor.
Alanında güç sahibi ve markalaşan pek çok fuarımızın da yerlerini ve tarihlerini muhafaza ettiğini görüyoruz. İDEF Savunma Sanayi Fuarı, SODEX Isıtma Soğutma Fuarı, ISMOB Mobilya Fuarı ve EVTEKS Ev Tekstili Fuarı bu konuda iyi örnekler olarak sayılabilir.
Fuarların yapıldığı haftaların sürekli değişmesinin fuar stand sektörüne çok olumsuz yansımaları oluyor. Yeri değiştirilen bir fuar başka mühim fuarla aynı tarihe denk gelebiliyor ve dekorasyoncuların tüm iş planları alt üst oluyor. Her hafta bir fuarı demonte edip başka bir fuarı monte ederek ecel terleri döken sektör, sürekli yer değiştirmeler sonucu oluşan kapasite değişiklikleri nedeni ile hataya zorlanıyor.
Kısacası fuar tarihlerinin yıldan yıla değişiklik göstermesi prestij ve ziyaretçi kayıplarına neden olabiliyor ve katılımcıları mağdur edebiliyor. Fuarların isimleri gibi mekanları ve yılın hangi döneminde yapıldığı da o fuarın kurumsal kimliğinin bir parçası olarak görülüyor. Yılın sürekli aynı döneminde gerçekleştirilen fuarların başarılı, takvim üzerinde her yıl yer değiştiren fuarların ise zayıf görünümdeki organizasyonlar olması tesadüf olmasa gerek.
Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları