Tarih : 20.12.2020 - 20:15

Mike PENCE’ e yapılan aşı fuarcılık sektörünü nasıl etkileyecek ?

Uzun süredir bu köşede bir fuar yazısı yazmadım. Fuarcılık dışında haber veya yazıya yer vermemek sitemizin prensiplerinden olduğu için havadan sudan yazacak da değildim. Zaten 2020 yılında fuar adına bir şeyler yazmak, yatağındaki ağır hastaya "İşler güçler nasıl ? anlat bakalım" demek gibi olurdu. Öyleyse bugün neden karşınızdayım ?

 

Memlekette neredeyse her gün 30.000 vaka ile rekorlar kırılırken, geçtiğimiz gün ABD başkan yardımcısı Mike PENCE in aşı olurken görüntülerini izlediğimde pandeminin en ağır ama çözüme en yakın olduğu bir safhada olduğumuzun farkına vardım. Öyle ya her şeyi 6 ay evvelden fiyatlayan borsalarda havayolu ve turizm hisseleri diplerden kalkıp uçuşa geçmiş ise, fuarcıların da “Nerede kalmıştık ?” diyeceği günler yaklaşıyor demektir.

 

Peki sağ kalır da o günleri görürsek nasıl bir tablo bizi bekliyor olacak ? Bu konuda tahminden öte, zihnimde neredeyse kesinleşmiş düşüncelerimi sizi usandırmamak için maddeler halinde aşağıda yazıyorum;

 

1- Fuarcılık sektörünün organizasyon tarafında ertelenen fuarların yeniden yapılacak olması nedeni ile bir süre yeni ciro olmayacak. Ertelenen fuarların önceden alınan ödemeleri, tekrar eden fuar için harcanacağı için organizatörler bir dönem daha maddi imkan oluşturmakta zorlanacak. Fuarcılığın yan hizmet sektörlerinde bilhassa dekorasyon tarafında da durum farklı değil. Sözleşme klasörlerinde, iptal edilen fuarlara ait yapılamayan stantların kontratları hatıra olarak duruyor.

 

2- Sektör tüm bileşenleri ile nitelikli personelinin en az yarısını bu dönemde kaybetti. İşler yeniden başladığında yetişmiş personelin yerini doldurmak pek kolay olmayacak.

 

3- Pandeminin seyri belli olmadığından bazı fuarlar iki, bazıları üç kez yeni tarih açıklamak zorunda kaldı. Her açıklanan tarih ilave kafa karışıklığı demek. Uçaklar uçmaya başlamadan ziyaretçilerin yıllık fuar ziyaret bütçesi ve programı yapması kolay olmayacak.

 

4- Bilhassa İstanbul' da teknik açıdan yeterli olsa da sayı bakımından yetersiz olan büyük fuar alanları, sürekli ertelenen fuarlar ile zaten günü belli olan fuarlar nedeniyle ciddi bir takvim sorunu yaşayacak. Sıkışık olan fuar takvimi sebebi ile bazı fuarların, daha önce fuar yapılma alışkanlığı olmayan aylarda düzenlenmesi gerekecek. Bu durum fuar ziyaretçisinin iştahına olumsuz tesir yapacak.

 

5-  Fuarlara uzun süre ara verilmesi başka bir fiili duruma daha neden olacak. Pandemide pazar kaybına uğrayan ancak fuarlara düzenli olarak katılmayan firmaların önemli bir bölümü yeniden başlayan fuarlarda yer almak isteyecek. Bu artan ilgi bilhassa büyük fuarlarda en az iki yıl yer bulma sorunu yaşanmasına neden olacak.

 

6- Bu kadar zor bir dönemde fuarlara katılım iştahının artacağının bir diğer gerekçesi ise pandeminin ticarette oluşturduğu sisli hava olacak. Bozulan tedarik zincirleri yeni tedarikçi arayışını hızlandıracak. Hedef pazarlardaki daralmalar yeni Pazar arayışlarını güçlendirecek. İhracat yapmak gelişmekte olan ülkeler için neredeyse tek çıkış yolu olduğundan fuar katılım teşvikleri artacak. Kısacası pandeminin bozduğu alıcı-satıcı eşleşmesi önemli ölçüde yeniden fuarlarda sağlanacak.

 

Sonuç olarak yeniden start verildiğinde fuarcılık sektörü, ekonomik olarak ihya olmasa da iş yükü bakımında ağır bir mesaiye başlayacak. Ama ironik biçimde fuarcılar bu döneme ağır yaralı olarak giriş yapacak. Bu süreç ne kadar geç başlarsa iş yükü o ölçüde artarken sektör bir o kadar zayıflamış olacak. Bu dönemde nefesini tutabilen fuarcılar yakın gelecekte ummadıkları bir büyüme hikayesinin oyuncuları olacak.

 

Bekleyelim görelim.

 

Saim BOZDEMİR

Genel Yayın Yönetmeni

 

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları