Tarih : 29.03.2013 - 17:28

Türk Fuarcılık Sektörü Çadırlara Sığmıyor!

 

Geçtiğimiz günlerde Konya Tarım Fuarı'nda yaşanan çadır kazası tüm fuarcılık sektöründe yankı uyandırdı. Fuar alanının açık arazide oluşu ve bölge insanlarının ifadelerine göre bu güne kadar eşi görülmemiş lodos nedeni ile fuarın düzenlendiği alandaki çadırlardan biri çöktü. Olay, birçok vatandaşımızın yaralanmasına ve katılımcı firmaların ciddi miktarda kaynak israfına neden oldu. Ülkemiz fuarcılığının prestij kaybına uğraması da işin bir başka boyutu. Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarda da yağmur nedeni ile çadırların bir kısmı su altında kalmıştı.

 

Olayın ardından suçlular aranmaya başlandı. En başta fuarı düzenleyen Tüyap hedef tahtasına oturtuldu. Fuarın çadırda tertip edilmesi eleştirildi. Hiç olmayan bir fuarı 500 katılımcı firma ile dev bir fuar haline getiren Tüyap kadar yerel ve genel idarenin sorgulanması gerekmez mi? Geçtiğimiz günlerde Fuar Aktüel'de de yer bulan haberde Ankara'nın neredeyse tüm fuarlarının çadırlara mahkum olduğu gerçeğine ne demek gerekir?

 

Bu duruma isyan eden Vali Alaattin Yüksel, Ankara'da fuarların çadırlarda yapılıyor olmasının kimsede rahatsızlık uyandırmadığından şikayet etmişti. Tüyap'ın yalnızca Konya'da değil, Bursa, Adana Diyarbakır gibi vilayetlerde de başarılı fuarlar düzenlediği biliniyor. Bu fuarların başarısı yeni fuar alanlarının inşaasını veya mevcutların büyütülmesini zorunlu kılmaktadır. Nitekim Tüyap, Beylikdüzü'nde bulunan fuar alanını tüm zorluklara rağmen 100.000 m2'ye çıkarmayı başardı. İzmir'de yeni fuar alanı inşaatının başlamış olması  ve yine olayın olduğu Konya'da benzer bir girişimin olması da bu konuda iyi gelişmeler olarak sayılabilir.

 

Dünya çapında ve devasa boyuttaki projeleri başarı ile gerçekleştiren müteahhitlerimiz ve inşaat şirketlerimiz varken çadırlarda fuar düzenlemek zorunda kalınması başlı başına bir ironi. O halde devletimiz ve yerel idareler bu tür girişimlerin önünü açmalı ve gerekli arazi tahsislerini sağlamalıdır.

 

Buradan başta Konya Tarım Fuarı katılımcıları olmak üzere tüm fuar katılımcılarına bir çağrıda bulunalım. Bu olayın en çok Tüyap ailesini üzdüğünü lütfen görelim. Ekonomik olarak yüksek hızla gelişim gösteren ülkemizde fuarcılık alanına yeterli yatırım yapılmazsa bu tür yol kazalarını yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Anadolu'da fuar olur mu olmaz mı tartışmaları yapılırken birçok vilayette başarılı fuarlar düzenleyerek ülkemizin kılcal damarlarına hayat suyu taşıyan bu kurumu küstürmeyelim. Tüyap'ın ülkemiz fuarcılığına tartışılmaz ve saygı duyulacak katkılar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini lütfen hatırlayalım.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları