Tarih : 10.03.2014 - 10:35

CNR Kitap Fuarı Okuyucudan Geçer Not Aldı

Geçtiğimiz hafta sona eren CNR Kitap Fuarı bir kez daha gösterdi ki ülkemizde kitaba dokunabileceği tüm fırsatları değerlendiren hatırı sayılır bir okur kitlesi var.

 

CNR'ın Kitap Fuarı, fuar takviminde yerini aldığında sonucunu merakla beklediğim bazı tesbit ve tahminlerde bulunmuştum. Şimdi bu tahminlerimi ve sonuçlarını paylaşarak fuarı değerlendirmek istiyorum.

 

Birincisi; fuar adının CNR Kitap olarak açıklanması TÜYAP Kitap Fuarı'na kafa tutan bir anlayışı gösteriyordu. Bu hamle, artık bir marka haline gelen TÜYAP Kitap Fuarı'na cesaretli bir rakip olma halini işaret ediyor. İkincisi; fuarın TÜYAP Fuarı'ndan hayli zaman geçtikten sonra düzenlenecek olmasını okuyucu iştahının tazelenmesini beklemek adına doğru bir strateji olarak değerlendirmiştim. Üçüncüsü; aynı şehirde aynı yıl içinde iki fuara katılmak konusunda yayınevlerinin çok hevesli olmayacaklarını ve bu durumun fuarı olumsuz etkileyeceğini düşünmüştüm. Bu düşüncemde kısmen haklı çıktım, çünkü fuara katılım oranı TÜYAP'ın neredeyse yarısı civarında gerçekleşti. Ama bana göre yinede ilk deneme için başarılı sayılabilecek bir katılım oldu. Fuara okuyucunun ilgisi ise beklenenin üzerinde gerçekleşti. Giriş ücreti alınmaması ve ulaşım kolaylığı ziyaretçi sayısına olumlu katkı yaptı. Fuarın ritmi güzeldi. Yazarların imza günleri standların önünde heyecanla bekleşen kuyruklara neden oldu. Bu olumlu yansımalar ve okuyucu ilgisinin canlı olması katılımı önümüzdeki yıllarda daha da artırabilir. İşte o zaman CNR Kitap Fuarı stratejik ve psikolojik olarak avantaj sağlayabilir.

 

Kitap Fuarı'nın birden fazla olmasının bence kimseye bir zararı yok. Daha fazla kitap satılması mümkün olacak ise sayısı daha da artabilir. Ama aynı şeyi ihtisas fuarları için söyleyemeyeceğim. Kamu yararı ve ülkemiz ihracatı için aynı şehirde birden fazla ihtisas fuarı olmamalı. İkiye bölünerek gücü azalmış fuarlar zayıf organizasyon algısı oluştururken hem katılımcıyı küstürüyor, hem de ziyaretçileri tatmin etmiyor. Bu alanda yaşanan rekabetin herhangi başka bir sektörde yaşanan rekabete benzer faydaları malesef yok. Enerjimizi yıkıcı rekabetten doğan küçücük fuarların yerine daha az sayıda, fakat tanıtımı iyi yapılmış, dünya çapında ses getiren nitelikli fuarlara harcayalım.