Tarih : 13.05.2014 - 10:15

Fuarcılığımızın yüz akı; SODEX Fuarları!

Bir fuar organizasyonu düşünün... Bütün klasmanlarda ülkemizde görebileceğiniz  tüm fuarların üzerinde standartlara sahip olsun. SODEX işte böyle bir fuar!

 

Haydi sizinle bir fuarın hayalini kuralım;

 

Haftalar öncesinden kargo ile içinde davetiye olan bir zarf geliyor. Açıyorsunuz zarfı, içinden sıradan bir davetiye değil isminize düzenlenmiş giriş kartı geliyor. Popülist bir jest değil bu, fuar alanına beklemeden girebilesiniz diye alınmış bir önlem. Nasıl? Güzel mi?

 

Katılımcısınız. Bir stand yaptıracaksınız. Projeyi onay için fuar şirketine gönderiyorsunuz. Fuar şirketi standınızda bir takım değişiklikler yapmanızı istiyor ve kuralları hatırlatıyor. Kuralları okuduğunuzda komşu standlarınıza saygı içeren bir takım önlemler olduğunu görüyorsunuz. Hatta bu önlemleri uygulamak için fuar şirketi sizi kaybetmeyi bile göze alıyor. Neden? Komşunuza saygı göstermenizi sağlamak için. Bu nasıl? Bu da güzel.

 

Ülkemizde çok kısıtlı fuar alanı olduğu için mevcut alanların kiraları tam anlamıyla ateş pahası. Organizatörler, hatta alan sahipleri bu nedenle dekoratörlere 3 bilemedin 4 gün stand kurma izni veriyor. Fakat o da ne? Sizin sektörünüzün organizatörü alanı 2 haftalığına kiralamış. En az 6-7 gün önceden salonları size açıyor. Rahat rahat çalışıyorsunuz. Dekoratörler diğer fuarlarda non-stop çalışıp, iş kazalarına açık hale gelirken, bu fuarın çalışma günlerinde işçiler evlerine makul bir saatte giderek, dinlenmiş olarak ertesi gün çalışmaya devam edebiliyorlar. İsteseniz de gece çalışamazsınız. SODEX sizi 22:00'den sonra çalıştırmıyor. Neden? Dekoratör işçisini dinlendirmiyorsa bu önlem sayesinde biz dinlendirelim diye. Devam edelim mi?

 

Stand dekoratörü daha alana girerken her salonun bir sorumlusu ve yardımcıları var. Önce size kısa bir bilgi verip elinizden tuttukları gibi yerinizi gösteriyorlar. Dekoratörün nakliyecileri kamyon ile salonda bir o tarafa bir o tarafa dönüp durmuyorlar. Yerinize basit bir işaret konulmamış, standınızın ismi yazılmış. Hangi fuarda bu uygulama var? Ben söyleyeyim. Henüz hiç birinde yok. Salonlara 100 metre mesafeye bariyer kurarak ilgisiz araçların fuar kapılarını işgal etmelerine mani olunması da cabası. Bir stand şirketi sahibi, SODEX'in salon sorumlusunun sıradan bir zamanda gelip kendisine "Bir ihtiyacınız var mı?" diye sorduğunu şaşkınlıkla anlattı. Bunu duyunca ben bile; "Yok artık LeBron James" dedim.

 

Fuar alanı yetmeyince SODEX fuarcılık, CNR salonlarına ilave olarak IFM salonlarını kiralıyor. Ama IFM salonlarında bulunanlar Mobilya ve Evteks fuarlarında da yaşandığı gibi biraz sıkıntıdalar. Bizim buralara pek ziyaretçi gelmiyor diye. Ne yapıyor SODEX? Bir piyango düzenliyor, hangi kapıdan girerseniz girin elinize tutuşturulan araba ödüllü biletinizi IFM salonlarına götürüp atmanızı şart koşuyor. Bana da çıkabilir diye tıpış tıpış IFM salonlarına çıkıyorsunuz. Böylece ziyaretçilerin homojen bir gezi yapmaları sağlanıyor. Olur mu? Oluyor işte.

 

Bu güzellikleri görünce Stand Tasarımcıları Derneği Başkanı Kemalettin SOLMAZ ile görüştüm. O da herşeyin farkında. Katılımcı ve dekoratörlere ülkemiz standartlarının üstünde sağladıkları kolaylık için SODEX'e teşekkür ziyaretinde bulunacaklarını söyledi.

 

Peki ya sonuç? Ziyaretçi ve katılımcı rekorları kırmış bir fuar! 10.000'i yabancı 84.000 ziyaretçi, 881 katılımcı, 11 salonda 55.000 m2 sergi alanı. Hepimizin bildiği bir gerçek var;  "Niyet hayırsa akıbet de hayırdır." Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş, diyorki; "İşgal ettiğimiz alanın bir buçuk misli daha alan olsaydı talebi ancak karşılayabilirdik. Ülkemizin fuar alanı sorunu acil olarak çözülmeli."

 

İstanbul'u alışveriş merkezleri ile donatıp, ülkemiz ihracatının lokomotifi olan fuarcılık sektörüne yatırımda geç kalan devletimiz ve özel sektör girişimcileri bu sesi duymalı. Fuar alanı müjdeleri arka arkaya gelmeye başladı ama umarım geç kalmış olmayız. Ne demişler; "Dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlar."

 

Saim BOZDEMİR

 

Genel Yayın Yönetmeni