Tarih : 05.01.2014 - 15:18

Ekonomik Krizler Fuarları Nasıl Etkiliyor?

2009'da gördüğümüz global krizi saymazsak ülkemiz ekonomik krizler açısından hayli huzurlu bir 12 yıl geçirdi. 2009'da yaşanan zaten bizim krizimiz değildi ve sağlam temellere dayalı ekonomimiz dünyayı kıskandıran bir performansla bu dönemi fazla yara almadan atlattı.

 

17 Aralık ve sonrasında yaşanan siyasal kriz sebebi ile sıcak paranın ülkemizden çıkışına yol açacağı endişesi ekonomik göstergelerde gözle görülür bir bozulmaya neden oldu. Üç ayrı seçimin rezonans yapacağı 2014 yılına böylesine can sıkıcı bir tablo ile girmiş olmanın, reel sektörün de bir hayli keyfini kaçırdığını tahmin etmek zor değil. Ekonomideki başarının büyük ölçüde siyasal istikrar ile sağlandığı gerçeğinin herkes farkında. İstikrarın bozulması durumunda tepemizde yıllardır giyotin gibi duran cari açığın finanse edilemez hale gelmesi ile başlayacak sıkıntılar reel sektörün içe kapanmasına ve fuar rezervasyonlarının azalmasına neden olabilir mi?

 

Bu tür durumlarda reel sektörün tek tip bir tavır sergilemediğini gözlemliyoruz. Bazı firmalar fuar katılımlarını tasarruf tedbirleri kapsamında askıya alırken, bir kısmı da daralan pazarları genişletmek adına fuarlara eskisinden daha büyük ehemmiyet veriyor. Hatta ekonomik kriz dönemlerinde ilk kez fuara katılan veya katılma ihtiyacı hisseden firmaların olduğuna dair pek çok örnek var. Bu değerlendirmeleri yapabilmek için bir krizin ortaya çıkışından itibaren en az altı ay geçmesi gerekiyor. Çünkü fuar rezervasyonları ortalama 6 ay evvel tamamlanmış oluyor.

 

Firmaların fuar katılımları çok fazla etkilenmese de fuara ayırdıkları bütçenin etkilenmesi kaçınılmaz oluyor. Rezerve etmeye alışık oldukları alanı küçültmek ya da daha düşük profilli bir stand ile fuara katılmak gibi. Sahip oldukları alanlardan ve standların kalitesinden ödün vermek istemeyen firmaların, organizatörleri ve dekorasyoncuları daha fazla iskonto yapmaya zorlamaları fuarcılık sektörünün bu tür dönemlerde yaşadığı önemli sorunlardan biri olarak göze çarpıyor. Kısacası yaşanacak bir ekonomik krizden fuarcılığın etkilenmemesi oldukça zor görünüyor.

 

Bu köşeden sık sık yazdığım gibi genel bir ekonomik kriz olmasa da bazı fuarlarımız yıllardır kendi krizini yaşıyor. Doğru tanıtım yapılamaması ve en önemlisi katılımcının sağlayacağı yararlara değil de daha fazla para kazanmaya odaklanan organizatörler yüzünden hem sanayicilerimiz hem de bu ülke kaybediyor. Hele hele ekonomik anlamda göstergeleri kötü durumda olan organizatörler fuar düzenlemeyi yalnızca yer satmaktan ibaret hale getirerek hem bindikleri dalı kesiyor, hem de fuarını düzenledikleri sektöre darbe vuruyorlar.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları