Tarih : 08.03.2015 - 16:38

Fuar Savaşları

Fuar firmaları akla hayale gelmeyen yeni konularda fuarlar organize ederlerken, bilindik konularda var olan rekabet, savaş diye tanımlayabileceğimiz bir düzeye taşındı.

 

Fuarcılıkta rekabetten söz ediyorsak fuar alanlarını kontrol eden TÜYAP ve CNR Holding'in bu yarışa bir adım önde başladığını söyleyebiliriz. Maliyetler nedeni ile herhangi bir fuar organizatörü bu güne kadar fuarcılığımızı forse eden bu iki firma ile kolay kolay rekabete girmiyorlar. Bu iki firmanın organize ettikleri fuarlara rakip olabilecek bir fuarı düzenlemeye pek kalkışmıyorlar. Hatta pek çok fuar firması güçlü oldukları fuarları bu iki firmaya kaptırmak korkusu içinde yaşıyorlar. Pek telaffuz etmeseler de bu korku hep var.  Peki TÜYAP ve CNR Holding rekabete girerse ne olur? Bu rekabete konu olan pek çok fuar var. Birkaç örnek verelim;

 

- 2000'li yıllardan önce Evtekstil fuarlarında yaşanan rekabeti CNR Holding kazandı. Hatta aynı konuda ikinci bir fuarı Home Tex adı ile 3 yıldan beri düzenlemeye devam ediyor.

 

- Autoshow Fuarı ise uzun yıllar sonra CNR Holding tarafından TÜYAP'a kaptırıldı.

 

- Benzer şekilde takım tezgahları fuarı TÜYAP'a taşındı. TÜYAP'ın rekabette avantaj kazanmasında mevcut fuar alanını önemli ölçüde büyütmesinin payı küçümsenemez.

 

- Boatshow Fuarı'nda CNR Holding NTSR ile girdiği yarışı kazanırken bir ara TÜYAP'a giden fuarı yeniden alanına taşımayı bildi.

 

- Deri fuarlarında yaşanan rekabet şimdilik TÜYAP lehinde sonuçlanmış görünüyor.

 

- TÜYAP'ın Kitap Fuarı'na rakip olarak çıkarılan CNR Kitap Fuarı önemli bir başarı elde etse de daha alacağı çok yol var gibi görünüyor.

 

- Rekabeti belirleyen faktör yalnızca fuar firmalarının performansları olmuyor elbette. En belirleyici faktörlerden biri sektörü kontrol eden derneklerin tutumudur. Dernekleri ikna etmek önemli ölçüde rekabeti kazanmak anlamına geliyor. Mobilya sektöründe derneklerin farklı tutumları mobilya fuarının önümüzdeki yıldan itibaren iki ayrı fuar alanında yapılmasına sebep olacak.

 

- Son olarak bu yıl gıda fuarlarında bir TÜYAP - CNR Holding rekabeti yaşayacağız. Gıda fuarı Worldfood'u düzenleyen CNR Holding'e karşı birkaç yıl evvel TÜYAP tarafından Foodist isimli bir fuar konulmuş ancak başarı elde edilememişti. TÜYAP Reed Fuarcılık şimdilerde Kolnmesse desteği ile ANUFOOD Eurasia isimli bir fuar düzenlemeye hazırlanıyor. 2 salonda düzenleneceği anlaşılan fuarın tarihi Autoshow hazırlıklarına denk geldiği için TÜYAP'ın en az tercih edilen salonlarında gerçekleştirilecek. Bu handikapa karşın önemli markaların fuarda yerini aldığını görüyoruz. Türk gıda sektörünün gücüne oranla yetersiz görünen katılımcı sayısına rağmen rakibini tedirgin edecek bir fuarın bizleri beklediğini söyleyebiliriz. İlk fuarın performansı gıda fuarının önümüzdeki yılki adresini belirleyecek.

 

Rekabet denilen olgu kaliteyi ve dinamizmi artırsa da fuar sektöründe her zaman fayda sağlamıyor. Gücü bölünen fuarlar sektöre kan kaybettiriyor. İçerdeki rekabet dışarıdaki fuarlara kafa tutmamıza engel oluyor. Her sektörde rekabet yerine firmalarımız enerjilerini daha az sayıda fuar organize ederek mevcut fuarları güçlendirmek için harcamalı. Gerektiğinde rakibimizin elini sıkmak ve derneklerin şımarık tutumlarına alet olmamak gerekiyor. Derneklere verilen tavizler fiyatları düşürüyor. Yetersiz tanıtım nedeni ile hacmi geniş içi boş fuarlar ortaya çıkabiliyor.

 

Fuarcılık; ülkemizin, dolayısı ile her bir firmanın hatta vatandaşımızın menfaatini ilgilendiren ciddi bir konu. Burada rekabet ederken her şeyden önce milli menfaatleri düşünmek gerekir. Fuarcılıkta rekabetin milli menfaatleri gözetecek ve enerjimizi boşa harcatmayacak biçimde yapılması için başta TOBB olmak üzere herkes üstüne düşeni yapmalı.

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları