Tarih : 22.01.2023 - 01:33

TASD (Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği) ve AYSAD (Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği) ne Açık Mektup

Derneklerimizin Saygıdeğer Yöneticileri;

Ben Saim BOZDEMİR, şu an okumakta olduğunuz satırların bulunduğu haber portalı fuaraktuel.com un 12 yıldan bu yana Genel Yayın Yönetmeni, Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneğinin Medya ilişkileri Sorumlusu ve bir stand dekorasyon firmasının yöneticisi olarak sizlere önemli gördüğüm bir konuda düşüncelerimi ifade etmek istiyorum.

Hepimizin malumu olsa da bilmeyeler için hatırlatmak gerekirse AYMOD ve AYSAF fuarları yılda ikişer kez düzenlenmekte ve paydaşlarına en yararlı fuarlar arasında ön sıralarda yer almaktadırlar. Fakat bu iki fuar için, istikrarlı bir organizasyon takvimi belirlemek hep zor olmuştur. Yılda toplam dört kez düzenlenen bu fuarlar, kısıtlı sayıdaki fuar alanı, yurtdışındaki önemli ayakkabı fuarları ile çakışma yaşanması, sektördeki firmaların farklı öncelikleri ya da ramazan ayında fuar organizasyonundan kaçınılması gibi sebeplerle fuarların her sene aynı dönemde yapılması mümkün olamayabilmektedir.

Genel olarak diğer fuarlardan farklı olarak bu fuarlar Perşembe yerine Çarşamba günü başlamaktadır. Bu durumda Pazar günü biten aynı fuar alanındaki başka bir fuarın arkasına denk gelen bir AYMOD veya AYSAF fuarı için stand kurulum süresi 24 saate düşmektedir. Pazar günü biten farklı bir sektörel fuarın dekorasyonlarının sökülüp fuardan uzaklaştırılması ve fuar alanının yeni fuar için hazırlanması Pazartesi 15:00 i bulmaktadır. Salı günü saat 15:00 civarında da standların hazır olup AYMOD ve AYSAF katılımcılarına teslim edilmesi gerekmektedir. Ayakkabı sektörü için üretilen standlar diğer fuarların ortalamasının üzerinde yoğun malzeme kullanarak inşa edilir. Bu nedenle stand kurulumu için sağlanan bu 24 saatlik süre hem katılımcı hem dekoratör bakımından stresli bir çalışma ortamı doğurmaktadır. Zemin kurulumu, ahşap taşıyıcıların montajı, raf ve vitrin sistemlerinin kurulması, elektrik tesisatı ve aydınlatma, görsel baskıların ve logoların uygulanması, temizlik gibi standı oluşturan pek çok disiplinin bu kadar kısa sürede tamamlanması eşyanın tabiatına aykırılık oluşturur.

Örnek vermek gerekirse belli başlı bu tür hacimli ve yoğun malzeme kullanılarak inşa edilen İstanbul Mobilya  Fuarı için kurulum süresi 8 gün, Isıtma soğutma fuarı SODEX ve Ev Tekstili fuarı için 7 gün olarak belirlenmiştir. Diğer bütün fuarların ortalaması ise en az 2 ya da 2,5 gündür.

Daha yoğun malzeme kullanılarak inşa edilen fuarların sökülüp fuardan uzaklaştırılması da daha fazla zaman istemektedir. Mesela bu yıl ilk kez Şubat ayında düzenlenecek AYMOD fuarının, böyle bir büyük fuarın yani İstanbul Mobilya Fuarı nın arkasından yapılacak olması AYMOD için belirlenen kurulum süresinin daha da kısalması riskini doğurmaktadır. Çünkü 7 gün kurulum süresi verilen mobilya fuarının bitiminde mobilya firmalarının teşhir ürünlerini çıkardıktan sonra, devasa stantlarının sökülüp AYMOD kurulumu için salonları terk etmeleri diğer fuarlara göre çok daha zor olacaktır. AYMOD fuarının kurulum zamanının daha da daralmasına sebep olacak böyle bir durumda oluşabilecek en hafif risk, daha düşük kaliteli standların ortaya çıkması, daha büyük risk ise hızlı çalışma mecburiyetinin sebep olacağı iş kazalarıdır.

Bu tesbitin ardından bu iki güzide derneğimizden istirhamımız, fuar öncesi çalışma sürelerinin ayakkabı sektörünün fuarları açısından iyileştirilmesi ve istikrarlı bir hale getirilmesidir. Fuarların Perşembe başlatılması bile önemli ölçüde rahatlama sağlayabilir. Kurulum sürelerinin daha uzun tutulması talebimiz tüm fuarlar için geçerli olsa da Ayakkabı fuarlarını özellikle dile getirmemizin nedeni, AYMOD ve AYSAF fuarlarının nitelikli standlar yapıldığı halde, kurulum süresi en kısa tutulan fuarlar olarak karşımızda duruyor olmalarıdır.

Saygılarımla

Saim BOZDEMİR