Tarih : 25.02.2017 - 11:08

İş Güvenliği Modası

20 yıldan bu yana özel stand sektörü, fuarlarda canla başla çalışıyor. Düne kadar SSK'lı olup olmadığı bile sorulmayan bu insanlardan en uçuk can güvenliği tedbirlerinin alınması isteniyor. Belgeler havalarda uçuşuyor.

 

Ardı ardına çıkan iş güvenliği yasaları ve yaşanan tatsız olaylar Fuar Organizatörleri ile alan yönetimlerini bu konuda bir şeyler yapmaya sevketti. Çok kısa süre içinde tüm sektörü saran bu çalışma güvenliği iştahını moda olarak nitelemek en doğru tesbit olur herhalde. Çünkü bu çalışanlar dün de nefes alıp veriyorlardı, çok riskli işleri hiç bir güvenlik unsuru almadan yapıyorlardı, üstelik herkes bunun farkındaydı. Çalışanlar aynı çalışan, dün tedbir almayıp bugün en uçuk tedbirleri alan fuarcılar aynı fuarcılar. Beni endişeye sevk eden de bu. Yasa korkusu ile mi bu tedbirleri alıyoruz? İnsana kıymet verdiğimiz için mi?

 

Bir başka konu; fuar alanlarındaki çalışma koşullarını farklı risklerde algılayan iş güvenliği firmalarının durumu. Her organizatör haklı olarak bu konuda başka başka iş güvenliği firmaları ile çalışıyor. Her iş güvenliği firması alanda çalışma için farklı belgeler, birbirine benzemeyen formlar ve evraklar talep ediyor. Dekoratör firmalar bunca işin arasında bu evrakları tamamlama derdine düşerken, iş aksamasın diye bazı konular görmezden geliniyor. Bu durum kuralların sıkı sıkıya uygulanmasını imkansız kılıyor. "Aman efendim falanca firmanın elemanlarına yardımcı olmuşsunuz bize neden olmuyorsunuz?" gibilerinden Türk tipi tartışmalar eksik olmuyor. Bu işin çaresi fuar organizatör derneklerinin bir sempozyum falan düzenleyerek iş güvenliği konusunda dekoratörlerden neler isteneceği ve uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bir standart belirlemeleri. Bu yapılmazsa karmaşa bitmeyecek gibi görünüyor.

 

Dekoratörleri terbiye edelim, peki fuar alanlarının altyapıları ne durumda? Eksikler olmasına rağmen bu konuda fuar alanlarında bir çabanın olduğunu söylemek gerekir.

 

Son ve belki en önemli konu, denetim. Fuar alanlarının coğrafi ve mimari yapısı kısa sürede sürekli giriş çıkışların olduğu bu binalarda denetimi neredeyse imkansız kılıyor. Yurt dışındaki modern fuar şehirlerinde bu denetim fuar alanını çevreleyen bir kampüsün girişinde yapılıyor. Kampüse giriş yapılırken bu kontrol yapıldıktan sonra denetim çok kolaylaşıyor. Her salonun kapısında ayrı denetim yapmaya çalışılan ülkemizdeki sistemde, salonlar arasında ve fuar alanı bahçesindeki araçlara sürekli gidip gelen personel yüzünden kaçaklar önlenemiyor. Kapılarda tartışma bitmiyor.  

 

Sonuç olarak iyi niyetli çabalar henüz istenen sonucu vermiş değil. Dersine iyi çalışan ve iş güvenliği konusu bu kadar gündemde değil iken personeline kıymet veren firmalar ile fuar alanına nasıl girmeyi başardıkları anlaşılamayan üzerinde değil iş güvenliği, giyecek doğru dürüst kıyafeti olmayan çeşitli milletlerden insanlar şimdilik yanyana çalışmaya devam ediyorlar.

 

Saim BOZDEMİR

Genel Yayın Yönetmeni

Saim Bozdemir'in Diğer Yazıları