“Türkiye’yi dünyanın, ayakkabı yan sanayi merkezi yapacağız”
2021 yılını pandemiye rağmen ihracat rekoruyla tamamlayan, 2022 yılının ilk çeyreğine ise yüzde 23’lük büyüme oranıyla giren ayakkabı sektörünün en önemli buluşma noktası “Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF”, dünya pazarına yön veren 300’ün üzerinde firma ve binlerce ziyaretçisiyle 1-4 Haziran’da gerçekleşti.
66. AYSAF açılışını gerçekleştiren ve fuarın gördüğü yoğun ilgiden memnun olduklarını belirten sektör temsilcileri TİM (Eski) Başkanı İsmail Gülle, AYSAD Başkanı Sait Salıcı, İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, AYSAF Fuar Komitesi Başkanı Göksu Tuğsuz ve Artkim Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Cengiz Yaman, ortak hedeflerini “Türkiye’yi dünyanın ayakkabı yan sanayi merkezi yapmak” olarak açıkladı.
Sektörün çatı kuruluşu Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği AYSAD ile düzenlediği fuarlarla Türkiye’de ihracatın gelişmesinde etkin rol oynayan Artkim Fuarcılık’ın AYSAF için güçlerini birleştirmesiyle fuar bu yıl, önceki yıllara oranla yüzde 25’lik büyüme gösterdi.
Avrasya'nın en büyük ayakkabı yan sanayi sektör buluşması AYSAF’da, dünya pazarına yön veren 307 firmanın yeni ürün ve teknolojileri görücüye çıktı. Yıllardır ayakkabı ve yan sanayi alanında ihracata önemli katkılar sağlayan AYSAF Fuarı, yenilikçi ürün ve hizmetlerin geniş bir kitleye ulaştırılması ve sektörel yeni iş bağlantılarının kurulması konusunda etkin bir rol üstlenmeye devam ediyor.
Sektörün, ayakkabı taban sistemleri, deri, suni deri, tekstil, eva, metal ve plastik aksesuar ürünleri, kimyasallar, yapıştırıcılar, makine, ekipman ve üretim teknolojileri ihtiyaçlarına karşılık bulabilmesi adına ideal bir platform sunan AYSAF; bu yıl da ağırladığı 2.678’i yabancı, toplam 12.369 ziyaretçi ve 300’ü aşkın katılımcı firma üzerinden, üretici ile alıcı arasında bir kez daha önemli bir köprü görevi görecek.
TİM (Eski) Başkanı Gülle:
“300 Milyar dolarlık hedefte, ayakkabı sektörü en güçlü oyuncularımız arasında”
Son 2 yılda küresel ticarette yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin ‘ihracat önderliğinde bir yol haritası belirlemesinin’ önünü açtığına dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (Eski) Başkanı İsmail Gülle “Küresel ticarette salgın ile yaşanan kapanma ve kısıtlamalar, birçok sektörde üretim ve ihracatı durma noktasına getirmişti. Ülkemize olan ilgiyi çok iyi okumalı ve değerlendirmeliyiz.
İhracat ailemizin gayretleri ile 2023 yılında 300 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Bu yolda ayakkabı sektörü en güçlü oyuncularımızdan biri konumunda. Ülkemizdeki üretim ve ihracat gücünün büyüklüğüne baktığımızda, pazara yön verme kabiliyetimiz de dikkat çekici, dedi ve “yan sanayi ne kadar kuvvetliyse tasarım, uygulama, inovatif ürün yapımı ve hayalleri gerçekleştirmek de o kadar mümkündür” vurgusu yaptı.
İDMİB Başkanı Güven Karaca: “Büyüyen ihracatımıza yan sanayimiz destek verecek”
Türkiye'nin ayakkabı yan sanayi ürünleri ihracatındaki önemine dikkat çeken İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ise "Büyüyen ihracatımıza, yan sanayimiz destek verecek" dedi. Geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatın 782 milyon dolarla yüzde 26 büyüme kaydettiğini belirten Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya ticareti 210 milyon dolar, bizim yaptığımız ihracat ise 1,73 milyon dolar. Dünya ticaretinden aldığımız pay neredeyse %1'altında. Yıl sonuna kadar hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımıza hızla devam edecek ve ayakkabı, mamul deri ve kürk, saraciye, deri ve kürk giyim sektörleriyle ülke ekonomimize kesintisiz katkı sunmaya devam edeceğiz.
STK'ların tasarım ve markalaşmayı, e-ticareti, insan kaynaklı çalışmayı, sürdürülebilirliği esas alması önemli. Dünyanın ayakkabı yan sanayi üssü, Türkiye olacak. Ana hedefimiz; sektör olarak ihracat rakamlarımızı önümüzdeki dönemlerde daha da artırmak ve katma değeri yüksek ihracata ulaşmak.”
AYSAD Başkanı Sait Salıcı: “Hedefimiz Türkiye’yi dünyanın ayakkabı yan sanayi merkezi yapmak”
Türkiye’nin ayakkabı sektöründeki 3 milyar dolarlık ihracat yol haritasında AYSAF’ın kritik bir rol üstlendiğini belirten Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait SALICI, “Başarının testi, ihracat yapıp yapamadığınızdır. 2021 yılında 1 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkan, 2022 yılının ilk çeyreğine ise yüzde 23’lük büyüme oranlarıyla giren ayakkabı sektörü, ülkemizin ihracattaki en önemli oyuncuları arasında yer alıyor.
Biz de sektörün çatı kuruluşu olarak, gücümüzü uluslararası arenada gösterdiğimiz Ayakkabı Yan Sanayi Fuarımız AYSAF’ı sürekli geliştirerek; daha büyük hedeflerle, potansiyelimizi tüm dünyaya duyuracağımıza inanıyoruz” dedi.
Çin’de yaşanan lojistik ve hammadde sorunlarının, dünyanın birçok ülkesindeki ayakkabı üreticilerinin yan sanayi ürünlerine erişimini güçleştirdiğine dikkat çeken Sait Salıcı, “Alternatif arayan Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Doğu Avrupa ve Balkanlar’dan gelen yabancı ziyaretçilerde ilk 10 ülke İran, Rusya, Mısır, Özbekistan, Filistin, Lübnan, Cezayir, Tunus, İtalya, Pakistan olarak sıralandı. Bu ülkeler hem coğrafi yakınlık avantajı hem daha ufak miktarlar ile alım yapabilme avantajı hem de ürünlerin fiyat-kalite dengesinden dolayı ziyaret ve alım rotalarını Türkiye’ye çevirdiler.
Ayakkabı yan sanayi firmalarımız son derece kapasiteli, teknolojik yeniliklere açık ve ihracat taleplerini karşılayacak yeterli alt yapıya da potansiyele de sahip. AYSAD olarak hedefimiz, Türkiye’yi dünyanın ayakkabı yan sanayi merkezi yapmak. Geleneksel sektörümüzü, yeni ekonominin içinde yine önemli bir yere taşıyacağımıza dair inancımız tam” diye konuştu.
Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman:
“Türkiye ihracatının gelişmesi için elimizden gelen katkının fazlasını vermeye hazırız”
2002 yılında Türkiye Sanayinin nabzını tutan Kimya Sektörüne hizmet vermek amacıyla yola çıktıklarını belirten Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman “Sektörden aldığımız güçle, 20 yıldır gelişim ve yenilik odaklı çalışmalarımızla düzenlediğimiz fuarlar; sektör paydaşlarının uluslararası pazarlara açılmalarına, ihracatın gelişmesine ve milyarlarca dolarlık iş hacmine dönüşerek Türk ekonomisine katkı sağlamaktadır. AYSAF için AYSAD ile yaptığımız bu kıymetli iş birliğinin sektörün gücüne güç katacağına inanıyorduk. Bugün gördüğümüz yoğun ilgi ve aldığımız bildirimler ile de ne kadar doğru bir adım atmış olduğumuzu gördük.
Firmalar için uzun süreli iletişim imkânı ve yüksek marka görünürlüğü sağlamayı, ziyaretçiler için ise sınırlı zaman ve mekân dezavantajını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda da Artkim Fuarcılık olarak özellikle pandemiyle değişen fuarcılık anlayışı doğrultusunda sunduğumuz hizmetleri şekillendirmeye devam ediyoruz.
AYSAF’ta da katılımcı ve ziyaretçilerimize etkileşimi yüksek bir fuar deneyimi sunuyoruz. Fuarın tüm detaylarını kapsayan “allArtkim Mobil Uygulaması” ve fiziki fuar akabinde aktif olacak “Sanal Fuar” platformu ile AYSAF, katılımcılar ve ziyaretçiler için etkin ve uzun soluklu bir iletişim fırsatı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasında yer alan AYSAF Fuar Komitesi Başkanı Göksu Tuğsuz ise AYSAF Fuarı'nın temel amaçlarından birinin "Türk ayakkabı yan sanayisini dünyaya tanıtmak, pazar payını artırmak ve rekabet ortamı sağlamaktır" dedi.
Fuarın bir ayakkabı sanayicisinin her ihtiyacına karşılık verdiğini belirten Göksu Tuğsuz, “Türk ayakkabı yan sanayii; üretim kalitesi ve kabiliyetiyle, uluslararası standartları yakaladı ve Dünya'nın birçok noktasına ihracat gerçekleştiren bir sektör konumuna geldi. 2021 yılında 1 milyar doları aşkın ayakkabı ihracatının en önemli destekçisi olan ayakkabı yan sanayi sektörü, giderek artan üretme potansiyeli ile uluslararası talep gören bir pazar haline geldi” dedi.
Moda Yan Sanayide Başlar
1-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen AYSAF bünyesindeki çeşitli etkinlik ve özel proje alanlarında, ayakkabı yan sanayi sektörünün, ayakkabı modasına verdiği yön ve yenilikler de sergilendi. 2-3 Haziran’da, “Moda yan sanayide başlar” mottosuyla katılımcı firmalardan 15’inin, “ayakkabı tabanları, deri, suni deri, kumaş tekstil, eva malzemeleri ile metal ve plastik aksesuar ürünleri”nin modeller üzerinde sergilendiği defileler, AYSAF tarihinde de bir ilke imza attı.
Avrasya'nın en büyük ayakkabı yan sanayi sektör buluşması AYSAF’ta, ayakkabı yan sanayi sektörünün, ayakkabı modasına renk, malzeme yapısı, aksesuar ve modeller açısından verdiği yön ve yeniliklerin sergilendiği 2 gün süren defilelerde, izleyiciler bir ayakkabıyı oluşturan tüm parçaların neler olduğunu da yakından görme fırsatı buldu ve fuara çok renkli bir hava katan defilelerde keyifli vakit geçirdiler.
Fuar workshop alanında 4 gün boyunca süren ‘Ebru Atölyesi’nde deri üzerine uygulanan ebru desenler ile farklı modellerde ayakkabılar üretilerek, ‘cam’ malzemeden yapılmış ayakkabılar, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Diğer Haberler