13-16 Mart 2018 tarihlerinde gayrimenkul alanındaki tüm paydaşları Fransa’nın Cannes şehrinde buluşturacak olan MIPIM 2018 öncesinde düzenlenen basın toplantısı gayrimenkul sektörünün büyük oyuncularını, açıklamaları ve stratejileriyle sektöre yön veren STK’larını, temsil ettikleri yerleşimleri dünyanın en önemli yatırım coğrafyalarından biri haline getirme kararlılığındaki belediye başkanlarını buluşturdu. AviAlkaş ve Yonca Aközer ev sahipliğindeki basın toplantısına Ahmet Misbah Demircan, Fatma Şahin, Doç. Dr. Lütfü Savaş, Abdullah Baysal, Dursun Topçu, Erden Timur, Bahadır Kayan ve Ali Güreli katıldı.
Yapılan açıklamalar, Türk gayrimenkul sektörünün ulusal sınırlardaki büyümesini, uluslararası coğrafyalara da taşıma kararlılığını ortaya koyarken, ön plana çıkan konulardan biri de Türkiye’de şehirlerin ve gayrimenkul şirketlerinin bölgesel ve uluslararası bir güç olma yönündeki hedefleri oldu. Bu noktada MIPIM 2018’in “Dünyanın Şehircilik Haritası Değişiyor” ana temasına da atıf yapılırken, ülkelerin yerine, şehirlerin yeni ekonomik güç olarak konumlanacağı bu yeni dünyada Türkiye’nin bir değil, birçok şehirle yer alacağına vurgu yapıldı.
Alkaş’ın Türkiye temsilcisi olduğu dünyanın en büyük ve önemli gayrimenkul fuarıMIPIM öncesinde, sadece Türkiye’de değil, dünyada da yıldız olmaya odaklanan gayrimenkul sektörünün büyük oyuncuları, açıklamaları ve stratejileriyle sektöre yön veren STK’lar, temsil ettikleri yerleşimleri dünyanın en önemli yatırım coğrafyalarından biri haline getirme kararlılığındaki belediye başkanları bir araya geldiler. Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı – JLL Türkiye Ülke BaşkanıAviAlkaş ve Alkaş Genel MüdürüYonca Aközer ev sahipliğindeki basın toplantısına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Abdullah Baysal, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi – Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, TURKISHCERAMICS Yönetim Kurulu BaşkanıBahadır Kayan, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD)Yönetim Kurulu ÜyesiAli Güreli katıldı.
Yapılan açıklamalar, Türk gayrimenkul sektörünün ulusal sınırlardaki büyümesini, uluslararası coğrafyalara da taşıma kararlılığını ortaya koyarken, basın toplantısında ön plana çıkan konulardan biri de Türkiye’de şehirlerin bölgesel ve uluslararası bir güç olma yönündeki hedefleri oldu. Bu noktada MIPIM 2018’in “Dünyanın Şehircilik Haritası Değişiyor” ana temasına da atıf yapılırken, ülkelerin yerine, şehirlerin yeni ekonomik güç olarak konumlanacağı bu yeni dünyada Türkiye’nin bir değil, birçok şehirle yer alacağına vurgu yapıldı.
Diğer yandan, MIPIM 2018 bu yıl dünya katılımı açısından yükselen bir grafik sergiliyor. 13-16 Mart tarihleri arasında bir kez daha Türkiye gayrimenkul sektörünün ve şehirlerinin gövde gösterisine sahne olması beklenen MIPIM’dedünyanın kendi alanında en büyük oyuncuları kadar yakın gelecekte yeniden şekillenecek dünya haritasında önemli bir rol almaya kararlı şehirler, bir araya gelecek. İstatistikler, MIPIM 2018’e yoğun bir ilgi olduğunu gösteriyor. Katılımcı ülke sayısı90’dan 100’e, fuar alanı 19.000’den 20.000 metrekareyeve ziyaretçi sayısı 23.000’den 25.000’e yükseldi. MIPIM 2018’e5.000 yatırımcı, 4.500 geliştirici, 5.400portföy yönetimi, hizmet sektöründen3.600 şirket,1.800 mimarlık şirketi ve yakın bir zamanda değişmesine kesin gözüyle bakılan dünya şehircilik haritasında dünyayı yöneten şehirler arasında girmeye kararlı500 yerel yönetimkatılıyor.MIPIM’deher yıl olduğu gibi bu yıldakendialanlarında dünya otoritesi olarak kabul edilen isimlerin de yer aldığı konferans ve oturumlar gerçekleştirilecek.Bu yöndeki etkinliklerde400’ün üzerindekikeynote ve konuşmacı,100 oturumda hem dünyanın yeni trendlerini hem de fırsatlarını anlatacak.
Türkiye ise MIPIM’detoplamda 1.600 metrekare bir alanda gayrimenkul şirketleri, şehirler ve mimarlarla temsil edilecek. Türkiye’nin, fuarda250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle yer alması bekleniyor. Ayrıca, MIPIM 2017’de kayıtlara 3.500 olarak geçen B2Bsayısının daha da artması güçlü beklentiler arasında. Son birkaç yıldır şehir düzeyinde katılımın giderek arttığı MIPIM’de Türkiye bu yıl, Balıkesir, Gaziantep ve Hatay’ın yanı sıra artık bir MIPIM geleneği olan İstanbul ve Beyoğlu ile de temsil edilecek. Geçtiğimiz günlerde vefat eden İbrahim Çağlar’ın önderliğinde kurulan685 metrekarelikİstanbul Gayrimenkul Çadırı, bu yıl uluslararası iş görüşmelerine sahne olmaya hazırlanırken, İbrahim Çağlar’ın anısını da yaşatacak. Çadırın ev sahipliğini geçmiş yıllarda olduğu gibi İstanbul Ticaret Odası (İTO) yapacak. Beyoğlu ise Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve liderliğini üstlendiği Beyoğlu InvestorsGroup (BIG) ile temsil edilecek.Sektörlerini uluslararası arenada daha güçlü bir konuma ulaştırmaya odaklanan STK’lar arasında iseİstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER),İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB), TURKISHCERAMICS yer almaktadır. Ayrıca bu yıl ilk defa diğer STK’ların yanı sıra Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) de Türkiye’de turizm yatırımlarına da dikkat çekmek amacıyla yerini alacak.
AVİ ALKAŞ: ŞEHİRLER DÜNYAYI YÖNETECEK, DÜNYAYI YÖNETENLER ARASINA TÜRKİYE’DEN DE ŞEHİRLER GİRECEK
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı AVİ ALKAŞ, MIPIM 2018’de Türkiye’nin bu yıl çok daha etkili bir şekilde temsil edileceğini belirterek, artık, yönünü yurtiçi kadar uluslararası işbirlikleriyle yurtdışı ve Türkiye’de gerçekleştirilecek projelere çeviren gayrimenkul sektörünün, bu hedef doğrultusundaMIPIM’de daha da aktif olacağını vurguladı. Alkaş, dünya şehirlerinin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle yarıştıkları günümüzdegeleceğin yeni dünya haritasında Türkiye’nin pek çok şehir ve hatta ilçesiyle yer alacağının somut göstergelerinden biri olarak MIPIM’e gösterilen ilginin altını çizdi. MIPIM 2018’de 500’e yakın şehir ve ilçenin temsil edileceğini belirten Alkaş, uluslararasıbu yarışta bu yıl temsil edilecek Türk coğrafyaları olan Balıkesir, Gaziantep, Hatay, İstanbul ve Beyoğlu’nun dünya çapındaki projeleriyle ilgi odağı olacaklarını ifade etti. Alkaş, “Birkaç yıl içinde tamamlanacak bu projelere uluslararası yatırımcının ilgisi olduğunu, B2B’lere gösterilen ilgiden de görebiliyoruz. Bu şehirlerde yakın bir gelecekte uluslararası iş ortaklıklarının kurulması sürpriz bir gelişme olmayacaktır. Başka bir deyişle dünyada artık yeni bir oyun kuruluyor ve bu oyunun yaratacağı yeni düzen, kademeli olarak önce 2030’da, takiben 2050’de net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Türkiye şehirleriyle, gayrimenkul şirketleriyle bu yeni dünya oyununda sadece oyuncu değil, oyun kurucu olarak yer alacaktır. MIPIM de bu iddianın ortaya konulacağı en doğru platformlardan biridir”dedi.
Alkaş’ın dikkat çektiği bir diğer nokta, MIPIM’in ana teması olarak da belirlenen gelecek haritasının dünyada yaratacağı yeni ekonomi iklimi oldu. Birleşmiş Milletler’in de hazırladığı rapora göre, dünya nüfusunun 2050 itibariyle 9.7 milyara ulaşacağını, gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yüzde 63’ünün şehirlerde yaşayacağını ve genel tüketimin yüzde 91’inin şehirlerde gerçekleşeceğini ifade eden Alkaş, günümüzde ekonomik güç olarak rol alan şehirlerin bütçelerinin ülkelerle yarıştığını belirterek, çok değil yaklaşık 20 yıl sonra şehirlerin dünyayı yönetmeye başlayacağını kaydetti.
YONCA AKÖZER: 4.000 B2B İLE GLOBAL İŞBİRLİKLERİ İÇİN ZEMİN HAZIRLANACAK
Alkaş Genel Müdürü YONCA AKÖZER, MIPIM 2017’nin son derece verimli bir fuar olarak geride kaldığına dikkat çekerek, bu yıl başarı çizgisinin daha yukarıya taşınacağını ifade etti. Türkiye’nin MIPIM’de1.600 metrekarede 250 kuruluş ve 700’e yakın kişiyle temsil edilmesini güçlü bir beklenti olarak dile getiren Aközer’in altını çizdiği bir diğer nokta ise MIPIM 2017’de kayıtlara 3.500 olarak geçen B2B sayısının 4.000’e yükseltilmesi hedefi oldu. Aközer, ayrıca global işbirliği grafiğini yükseltmek için uluslararası yatırımcıların da katılacağı Türkiye Ana Oturumu başta olmak üzere uluslararası yatırımcılarla bir araya gelinecek pek çok etkinlik düzenleyeceklerine dikkat çekti.
Dünyayı yöneten şehir sayısının kademeli olarak artacağı 2030 ve 2050 yıllarına doğru ilerleyen sürece dikkat çekenAközer, şöyle konuştu: “Dünyayı yöneten şehir sayısının yeni aktörlerin devreye girmesiyle daha da yükselmesi üzerinde tartışılmayacak kadar somut bir beklenti. Bugün bile sahip oldukları GSMH ile dünyanın 20 şehri, ülkeleri geride bırakmış durumda. Mesela Londra Hollanda ile, New York Kanada ile, Tokyo Güney Kore ile çok yakın GSMH oranlarına sahip. Bu noktada bu denli ileri bir seviyede olmalarına rağmen bu 20 şehrin önemli bir kısmının dünyanın değişecek yeni haritasında yerini sağlamlaştırmak ve hatta daha da ileri taşımak için sürekli projeler ürettiklerini ve bunu MIPIM başta olmak üzere uluslararası etkinliklerde sergilediklerinin altını çizmek gerekiyor. Türkiye’den şehir ve gayrimenkul şirketi katılımındaki ilginin en önemli nedenlerinden biri de işte bu nedendir. Birleşmiş Milletler’in öngörülerine göre, 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısı 41’e, büyükşehir sayısı 63’e ve orta ölçekli şehir sayısı 558’e ulaşacak. Bir başka deyişle artık şehirler, dünyanın yönetiminde çok daha büyük söz sahibi olacak. Bu gelecek haritasında Türkiye olarak bir değil, birçok şehirle yer almalıyız. Ve MIPIM 2018’e hem şehir yöneticilerimizin hem de bu şehirleri yöneticileriyle birlikte ürettikleri projelerle geleceğe taşıyangayrimenkulcülerimizin ilgisi, bu kararlılığın da somut göstergesidir.”
Aközer’in dikkat çektiği bir diğer konu, merhum İbrahim Çağlar’ın özelde İstanbul’un, genelde Türkiye’nin temsili konusunda yaptığı özverili çalışmalar oldu. Çağlar’ın önderliğini üstlendiği İstanbul Gayrimenkul Çadırı ile İstanbul’un uluslararası arenadaki konumunu ve algısını pekiştirdiğine vurgu yapan Aközer, İstanbul ve Türkiye için yaptığı bu katkılarıyla Çağlar’ı minnetle andıklarını ifade etti. Aközer, Çağlar’ın bu hazinesinin, bu yıl da yine 685 metrekarelik büyüklüğüyle MIPIM’in en gözde alanlarından biri olan Londra ve Paris çadırları arasında yer alarak en iyi şekilde temsil edileceğini söyledi.
AHMET MİSBAH DEMİRCAN: BEYOĞLU’NU 25 PROJE VE 25 FİRMAYLA TEMSİL EDECEĞİZ
Okmeydanı, Sütlüce-Örnektepe Kentsel Dönüşüm, Taksim 360 Kentsel Yenileme, Piyalepaşa İstanbul, Haliçport ve Galataport projeleriyle cazibesinde olağanüstü bir artış yakalamak için çalışmaların sürdürüldüğü Beyoğlu, MIPIM 2018’de son üç yıldır olduğu gibi bu yıl da Beyoğlu InvestorsGroup (BIG) ile temsil edilecek. Beyoğlu Belediye Başkanı AHMET MİSBAH DEMİRCAN liderliğindeki BIG’te sergilenen projelerin bir kez daha uluslararası yatırımcının ve ziyaretçilerin odak noktalarından biri olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yıl 25 proje ve 25 firma ile MIPIM 2018’de yer alacaklarını bildiren Demircan, bugün Okmeydanı, Sütlüce-Örnektepe, Taksim 360 Kentsel Yenileme, Piyalepaşa İstanbul, Galataport ve Haliçport projeleriyle esas ilkelerinin Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan ruhu yaşatmak, eskiyi koruyarak konfor ve fonksiyonellik eklemek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Yurtdışı tanıtımlarımıza ağırlık verdik. Bu kapsamda Beyoğlu’nu uluslararası arenada anlatmak adına en doğru adreslerden biri olan MIPIM’e katılmaya karar verdik.”
Beyoğlu’nun yüzyıllardır olduğu gibi bugün de kapısının herkese açık olduğunu belirten Demircan, ancak, dünyada Beyoğlu’na özel alakası olan bölgelerin de olduğuna işaret ederek, “Özellikle Körfez Bölgesi’nin ve Batı Avrupa’nın yoğun bir ilgisi olduğunu biliyoruz. MIPIM’e katılan bütün yatırımcıların dikkatini çekebileceğimizi düşünüyoruz. Bu dikkati yatırıma dönüştüreceğiz” dedi. 2030 yılından itibaren dünya ekonomisine yön veren şehir sayısının artacağı gelecekte Beyoğlu ile ilgili öngörülerini paylaşan Demircan, şöyle konuştu: “Dünyanın şehir haritası değişse de İstanbul’un konumu ve önemi asla değişmeyecektir. İstanbul’un dünyaya açılan kapısı Beyoğlu da bu listedeki yerini koruyacaktır. Hatta, cazibesine cazibe katacaktır. Önümüzdeki üç yılda son 13 yılda Beyoğlu’nda elde ettiğimiz büyümeye denk bir gelişime imza atmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
FATMA ŞAHİN: BÖLGESEL GÜÇ OLMAYA ODAKLANAN GAZİANTEP, İKİ DEV DÖNÜŞÜM PROJESİYLE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKECEK
MIPIM’eİstasyon ve Aydınlar olmak üzere iki büyük kentsel dönüşüm projesiyle katılan Gaziantep, uluslararası yatırımcının odaklandığı şehirlerden biri olmaya hazırlanıyor. Özellikle İstasyon bölgesindeki kentsel dönüşüm projesiyle oldukça iddialı olan kentte bu projeyle 505.330 metrekarelik alan dönüştürülerekofis, turizm ve konut alanlarından oluşan modern bir ticari ve turistik bir merkez yaratılacak.Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı FATMA ŞAHİN, şehir hayatını ve imajını değiştirecek nitelikteki bu projenin geleneksel ve yerel mimariden esintiler taşıyacağını kaydetti. Gaziantep’in şu anda belki de dünyanın en önemli mülteci kentlerinden birisi olmasına rağmen, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümünün gerçekleştirildiği şehir olduğuna da dikkat çeken Fatma Şahin, Gaziantep’in iddiasını şöyle anlattı: “Mümkün olduğunda şehrin rekabet gücünü artıracak büyük yatırımları desteklemeye çalışıyoruz. Gaziantep’in bölgenin ve hatta Türkiye’nin kaderini değiştireceğini düşünüyoruz. Bugün, artık şehirler yarışıyor. Ve bu yarışta şehirler ekonomileriyle, sanayileriyle, sanat ve kültüre verdikleri önemle ön plana çıkıyorlar. Biz bu yarış için dönüşümü sağlarken önemli bir yerel kalkınma yolculuğuna çıktık. Gaziantep’i önümüzdeki 20 ila 50 yıl arasında nerede görmek istediğimizin hayal ettik ve bunun resmini çizdik. Bugün şehrimizde başlayan kalkınmanın bölgeye yayılacağını ve bölgesel kalkınmanın temelini Gaziantep’in oluşturacağını biliyoruz. Hedefimiz, Gaziantep’in bölgede öncü rol oynaması ve buradaki dinamizmin Gaziantep’ten tüm bölgeye, Türkiye’ye ve inşallah da tüm dünyaya yayılmasını sağlamak.”
LÜTFÜ SAVAŞ: HATAY, EXPO 2021 İÇİN ÜRETİYOR, MIPIM’E DÜNYA METROPOLÜ OLMA İDDİASIYLA GİDİYOR
MIPIM 2018’de bölgesel ve hatta uluslararası bir güç olma hedefiyle 3. defa katılan Hatay da oldukça iddialı projeleriyle dikkat çekiyor. Expo’yu 2021’deki organizasyonla Türkiye’ye getiren ikinci şehir olma unvanını kazanan Hatay, bu yönde750 milyon TL’lik yatırım bedeline sahip projeler üzerinde çalışıyor. MIPIM 2018’de bu projenin yanı sıra yatırım maliyeti 200 milyon TL olan İskenderun Marinası’nı da sergileyecek olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. LÜTFÜ SAVAŞ, AVM ve otellerden oluşan Dörtyol Yaşam Alanı ve Tarihi Doku Sağlıklaştırma projelerine de dikkat çekti. Savaş’ın dikkat çektiği bir diğer nokta, geçen yıl Dörtyol Yaşam Alanı projesiyle de yer aldıkları MIPIM’de gördükleri büyük ilgi oldu. Dörtyol’da geliştirilen projeyle birçok yatırımcının ilgilendiğini ve şu anda bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini anlatan Savaş, Hatay’ın iddiasını şu sözlerle dile getirdi: “Şehrimiz Ortadoğu’nun Anadolu’ya ve Avrupa’ya açıldığı yeni İpek Yolu aksının giriş kapısıdır. 187 kilometrelik sahil kenti olan Hatay’da ciddi liman projeleriyle lojistik ve depolama alanlarında çok büyük projeler geliştiriyoruz. Ayrıca, turizmle alakalı geliştirilebilecek ve yıllar içinde büyük değer kazanacak projeler söz konusu. Ortadoğu’daki savaşın son bulması ile orta vadede Hatay kendine yeten ve çevresine ekonomik ve sosyolojik anlamda büyük katkılar sağlayan bir şehir olacaktır. Uzun vadede ise büyük dünya metropol şehirleri arasında lojistik, turizm, gastronomi, sağlık ve tarım alanlarında liderlik yapan ve bu sektörlerde yatırım yapılabilecek bir kent olma potansiyelimiz var.”
ÖZTÜRK ORAN:MIPIM 2018’DE İSTANBUL İÇİN DAHA GÜÇLÜ İŞBİRLİKLERİ
İstanbul Gayrimenkul Çadırı ile bir kez daha uluslararası yatırımcıların merkezlerinden biri haline gelmeye hazırlanan İstanbul, bu yıl yine İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından temsil edilecek. Geçen yıl olduğu gibi Paris ve Londra çadırları arasında 685 metrekarelik alanda yer alacak olan İstanbul Gayrimenkul Çadırı’nın bir kez daha uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının büyük ilgisiyle karşılaşması bekleniyor.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı ÖZTÜRK ORAN, İTO’nun uluslararası fuarlara katılımlarla küresel köprüler kurduğuna, temsil ettiği sektörlerin yüz akı projeleri, katma değer oluşturan gücü ve dünya ticaretinde ses getiren ürünleriyle yeni ve güçlü işbirlikleri inşa ettiğini kaydederek, “Gayrimenkul sektörünün prestijli fuarı MIPIM, söz konusu çalışmalarımızın stratejik bir parçasıdır. Sektörün önde gelenlerini her yıl bir araya getiren bu fuar; her şeyden evvel İstanbul’un çok yönlü kimliğini derin tarihinin ve sahip olduğu fırsatların sergilenmesi adına önemli bir platformdur” diye konuştu.
MIPIM 2018’de başlattıkları çalışmalarla daha güçlü işbirliklerine kapı aralayacaklarına dikkat çeken Oran, şöyle devam etti: “Çeşitli etkinlikler ve networking kokteylinin düzenleneceği İstanbul Gayrimenkul ve Tanıtım Çadırı dünyayı İstanbul’a davet edecek. Bu büyük buluşmada, devlet yöneticilerinden gayrimenkul dünyasının üst düzey katılımcılarına kadar pek çok aktör yine İstanbul Çadırı’nda bir araya gelecek. İstanbul Ticaret Odası olarak, kadim medeniyetlerin mirasçısı ve modern şehirleşmenin fırsatlarını barındıran İstanbul’un prestijini MIPIM 2018’de daha yükseğe taşımak için hazırız.”
DURSUN TOPÇU: İSTANBUL’UN KİMLİĞİ BİR KEZ DAHA TÜRK MİSAFİRPERLİĞİYLE TANITILACAK
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı DURSUN TOPÇU, da İstanbul’da imparatorların hayalleri gerçekleştirilerek iki dev kıtanın yerüstü ve yeraltından birleştirildiğini belirterek, ayrıca insan hayal gücünü zorlayan Kanal İstanbul gibi bir projeyle geleceğe yön veren büyük bir adım atıldığını kaydetti. Topçu, İTO’nun 2014 yılında ilk kez katıldığı MIPIM’de, 2016’da 300, 2017’de 685 metrekarelik İstanbul Gayrimenkul Çadırı ile yer aldığını belirterek, şöyle konuştu:“İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı, bir kez daha MIPIM’in en gözde yerlerinden biri olan Paris ve Londra Çadırları arasında 685 metrekarelik büyüklüğüyle yer alacaktır. İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı profesyonellerin, yatırımcıların üst düzey yönetici ve CEO’ların, gayrimenkul sektörünün lider isimlerinin ve uluslararası basın mensuplarının buluştuğu bir platform olarak networking kokteyllerine, ikili görüşmelere, paneller ve firma proje sunumlarına ev sahipliği edecektir. İstanbul’un dün, bugün ve yarını buluşturan, aynı şehirde adeta bir zaman yolculuğuna çıkaran kimliği MIPIM’de tüm dünyaya bir kere daha Türk misafirperverliği himayesinde yaşatılacaktır.”
ERDEN TİMUR: KONUTDER PROJELERİNİ ULUSLARARASI YATIRIMCIYA ANLATACAK, DÜNYA LİGİNE İSTANBUL’UN YANI SIRA FARKLI ŞEHİRLERDE GİRECEK
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi – Nef İcra Kurulu Başkanı ERDEN TİMUR,MIPIM’iglobal trendlerdeki değişim, yeni yatırım fırsatları ve mimari yaklaşımların konuşulduğu önemli bir platform olarak nitelendirdi. Dernek üyelerinin ise hem kendi proje ve görüşlerini paylaşarak Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunacağını vurgulayan Timur, KONUTDER üyelerinden biri olarak NEF’in ajandasında ise Avrupa ve Amerika katılarından yatırımcı ve mimari gruplarla yeni projeler için temas kurmanın yer aldığını belirtti.
Dünyanın şehir haritasında yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen değişimlere de dikkat çeken Timur, bu kapsamda Türkiye’den İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir ve Muğla-Bodrum’un da değişen haritada aktif rol alacağını belirterek, şöyle konuştu: “İstanbul zaten tarihi ve potansiyeli ile çok uzun asırlardır bir dünya şehri. MIPIM’de de her sene yakında takip edilen bir şehir. Son yıllarda MIPIM kapsamında farklı belediyelerimizin de katılım göstererek kentsel vizyon ve şehir planlama projelerini dünya ile paylaştıklarına şahit olduk. Avrupa’da yer alan şehirlerin tanıtımı yanında yine de gideceğimiz çok yol olsa da her sene üstüne koyarak ilerliyoruz. 2030 yılında dünya şehirlerinden bahsederken İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir ve son yıllarda yaptığı atak ile Muğla-Bodrum’un bu listede yer alması sürpriz olmaz. Bunun için katma değerli projelerin yanı sıra çok iyi de bir iletişim planı gerekiyor, MIPIM de bu iletişim planın önemli parçalarından biri şüphesiz.”
BAHADIR KAYAN: TÜRK SERAMİĞİ, DÜNYA ÇAPINDAKİ PROJELERİ HEDEFLİYOR
TURKISHCERAMICS YÖNETİM KURULU BAŞKANI BAHADIR KAYAN,MIPIM’de geçmiş yıllarda olduğu gibi fuar alanındaki çadırda ve fuar alanında inşa edilen Türk seramikleri ile döşenen kiosklardasektörün tanıtımına odaklanan çeşitli toplantılar gerçekleştireceklerini açıkladı. Kayan, “MIPIM, Türk seramiklerinin profesyonellerdeki ve tüketicilerdeki algısını yükseltmek ve dünya çapındaki projelerde kullanılmasını sağlamak, tasarım ve mimarlık alanında Türk seramiklerinin dünya pazarındaki payını artırmak amacıyla kalite ve imajının yükseltilmesi konularında öne çıkma hedefimize hizmet edecektir.”
Kayan’ın dikkat çektiği bir diğer nokta, MIPIM’de daha aktif bir şekilde rol almalarını sağlayan yurtdışı çalışmaları oldu. 2017’de seramik ürünleri ihracatının yüzde 9.5 oranında arttığını belirten Kayan, 2018 beklentilerini ve hedeflerini şu sözlerle anlattı: “İhracat pazarlarımızın önemli bir bölümünde iyileşme bekliyoruz. Bu yüzden daha yüksek bir performans olacaktır. 2018’de ihracatta miktar bazında yüzde 5-6, değer bazında ise yüzde 8-10 arasında artış yaşanacak. Hedef pazarlar içinde geleneksel AB pazarı yine ilk sırada yer alacaktır. ABD, Kanada, Kolombiya ve Brezilya başta olmak üzere Amerika kıtasının tamamı hedef ülkelerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca, Rusya ve Türk cumhuriyetleri, Körfez ve Ortadoğu ile Sahra Afrika ve Kuzey Afrika ülkeleri de hedeflerimiz arasında.”
Diğer Haberler