Tarih : 21.09.2021 - 22:27

Tüyap Pandemi Sürecinde Yeni Çözümler Üretti

Dünyayı etkileyen Covid – 19 salgını nedeniyle uluslararası seyahatlerde yaşanan zorluklar ticaretten turizme birçok sektörü etkilerken fuar faaliyetlerini neredeyse durma noktasına getirdi. Sektör alternatif çözüm yolları ararken, Tüyap Fuarcılık Grubu dijital ortamda düzenlediği fuarlarla görüşmeleri dijitale taşıdı.

 

Pandemi nedeniyle daralan dünya ticaretinin en fazla etkilediği sektörlerden biri de fuarcılık… 2020 yılına iyi bir başlangıç yapan fuarcılık sektörü, pandeminin kontrol edilemez seviyelere gelmesiyle büyük bir darbe aldı ve yüzde 80 oranında daraldı.  Dünyada fuarcılığın hacmi 2019 verileriyle 325 milyar dolardı. Aynı yıl, Türkiye’nin dünya fuarcılık sektöründeki payı yüzde 1,2 olurken, sektör 3,5 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmıştı. Fuarcılık sektörünün “altın yılı” olarak kabul edilen 2019 yılında 180 ülkede 32 bin fuar düzenlenmişti. Bu fuarlara 4,5 milyon firma katılırken, 500 milyondan fazla kişi ziyaret etmişti.

 

2020’de zor geçen ilk yarının ardından, 2020’nin son çeyreğinde fuarların yeniden düzenlenmeye başlaması, sektöre umut verdi ve 2021’in ilk çeyreğinden itibaren de hızlanmalar görüldü.

 

Toparlanma Uzakdoğu’dan başladı

 

Dünya Fuarcılık Örgütü’nün araştırmasına göre toparlanma Uzakdoğu’dan başladı. Fuarlardaki normalleşme dalgası buradan Rusya’ya ve ardından bize geldi. Fuarcılıkta kapılarını hızlı açan ülkelerden biri de Türkiye oldu. Son dönemde aşılamanın da hızlanmasıyla sektör hızla normal seyrine geri dönüyor.

 

Tüyap Fuarcılık Grubu’nun bu yıl ki fuar takvimi planladığı şekilde uygulamaya başlandı. İlk olarak 16 -19 Mart Oyuncak ve 22-27 Mart’ta ise Kırtasiye fuarları açıldı. Ardından son dönemlerde yıldızı parlayan karavan sektöründe ilk kez düzenlenen Karavanist Fuarı 2 - 13 Nisan tarihlerinde yapıldı.17 - 20 Ağustos 2021 tarihleri arasında ise IDEF’21 - 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, sonrasında ise 1-5 Eylül tarihlerinde Eskişehir Tarım Fuarı sektör profesyonellerini bir araya getirdi.  Yakın gelecekte Samsun, Adana ve Bursa’da da tarım fuarları var.

 

Dijital yatırımlar

 

Peki, fuarcılık nasıl biçim değiştirdi?  Bu sorunun cevabını Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü şöyle veriyor:

 

“Bu dönemde zorunlu kapanmalardan dolayı birçok fuar iptal edilip ertelense de özellikle geçtiğimiz yılın yazını dijital yatırımlarımıza kanalize olarak daha efektif bir şekilde değerlendirdik. Diğer yandan pandemi döneminde sanal fuarlara ve teknolojik çözümlere yönelik pek çok yeni ürün ve hizmetin ortaya çıktığını gördük. Ziyaretçi ve katılımcıları dijital platformlarda bir araya getirip ticaret hacmini genişletecek çözümler sunmak birinci önceliğimiz oldu. Fuarların, sadece fuar döneminde değil yıl boyu iş bağlantılarını güçlü tutmaya yönelik sorumluluğunun bilincini senelerdir taşıdığımız için dijital alana yaptığımız yatırımlar sayesinde paydaşlarımızla iletişimimizi güçlü tuttuk ve hız kesmeden işlerimizi sürdürdük. Firmalarımızın potansiyel alıcılarla buluşabilmesi için bu yıl MyTüyap dijital evrenimize Connect platformunu da ekledik. Online olarak görüşmelerin yapılacağı platformda akıllı eşleştirme sistemi sayesinde katılımcılarımızı nokta atışı yaparak ziyaretçi ve alım heyetleri ile online olarak da görüştürebiliyoruz. Ancak biz yine de yüz yüze fuarların yerini hiçbir şeyin tutmadığına olan inancımızdan dolayı bu süreçte kendi fuarlarımızı hibrit yapıya taşıyarak fuarları zenginleştirecek altyapıyı kurguladık, fuarlar açıldığında herkese güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmak için tüm süreçlerimizi gözden geçirip gerekli sağlık önlemlerini ve süreç değişikliklerini hayata geçirdik.”

 

Tarım fuarı yakında

 

Tüyap Bursa’nın önündeki ilk fuar, büyük ilgi gösterilen Tarım Fuarı. Fuarda HES kodu sorgulaması, ateş ölçümü, maske zorunluluğu, fuar alanında yoğunluk kontrolü gibi tüm konular katılımcı ve ziyaretçilerin konforunu en az etkileyecek şekilde hayata geçirebilmek için uzman bir heyet çalışacak.  Ayrıca, temassız fuarcılık anlayışıyla katılımcı firmalarımızın ve ziyaretçilerimizin fuar alanındaki ziyaretçi kaydından online kartvizit değişimine, stant kurulumundan toplantılara kadar tüm süreçlerimizi dijitalleştirilerek sıfır temasla işlemler gerçekleştirilecek.Ekohaber yazarı:Güzin Abraş

Diğer Haberler