•Endüstriyel temizlik sektörü pandemiye rağmen tüm dünyada büyümeyi sürdürüyor. 2019’da 46,8 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektörün bu yılı yüzde 4,66 büyümeyle kapaması öngörülüyor
•Sektör bu yıl OTF Fuarcılık tarafından düzenlenen Avrasya Temizlik ve Bakım Fuarı’nda biraraya gelecek. Fuarda, pandemide dikkatleri çeken robot temizlik cihazları tanıtılacak
•OTF Fuarcılık CEO’su Okay Şenol, pandeminin uzun vadedeki en önemli etkisinin sektörde temizlik ve hijyen anlayışında devrim niteliğindeki değişiklik olduğunu vurguladı. Şenol, önümüzdeki yıllarda sektörde daha inovatif yaklaşımlar benimseneceğini vurguluyor.
Türkiye, ilk kez yerli bir fuarcılık şirketi tarafından düzenlenecek endüstriyel temizlik fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. OTF Fuarcılık tarafından düzenlenecek Avrasya Temizlik ve Bakım Fuarı (CleanEurasiaFair) 1-4 Aralık tarihleri arasında Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere kapılarını açacak.
Yerli ve yabancı 70’in üzerinde endüstriyel temizlik şirketinin katılacağı fuarda Covid-19 ile birlikte dikkat çekmeye başlayan robot temizlik ekipmanları ve temizlik malzemeleri tanıtılacak. Almanya ve İtalya’nın aralarında olduğu çok sayıda ülkeden firmanın yeni ürünlerini tanıtacağı fuara Avrupa, Balkanlar, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden ziyaretçi bekleniyor.
PAZAR, SAĞLIK SEKTÖRÜ VE HİJYENLE BÜYÜYECEK
OTF Fuarcılık CEO’su Okay Şenol, dünyada pazarın bu yılı yüzde 4,66’lık bir büyümeyle tamamlamasını beklediklerini söylüyor.
Covid-19 ile birlikte küresel ekonominin durağanlaşmasıyla sektörün de finansal olarak sıkıştığını anlatan Şenol, “Her şeye rağmen imalat, sağlık, ağırlama ve gıda sektörleri endüstriyel temizlik pazarının en fazla büyüme kaydettiği alanlar oldu. Yılın ikinci yarısı itibariyle ofislere dönüşlerin başlaması, karantina koşullarının hafiflemesiyle sektörün ivmesi arttı” diye konuştu.
Küresel olarak 2019’da 46,8 milyar dolar büyüklüğe sahip olan sektörün 2024’e kadar 58,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sağlık sektörünün hızlı büyümesi ve Covid-19’la birlikte ofislerde hijyene ve temizliğe daha fazla önem verilmesi ciddi paya sahip. Şenol,”Gelişmekte olan ülkelerde işyeri hijyeninde farkındalık oluşmaya başlaması da endüstriyel temizlik pazarının gelişimi için önemli bir faktör. Pandeminin uzun vadede en önemli etkisi sektörde temizlik ve hijyen anlayışındaki devrim niteliğindeki değişiklikle kendini gösterecek.Önümüzdeki yıllarda sektörde daha inovatif yaklaşımlar benimsenecek.” dedi.
Sektörün, Covid-19’la birlikte zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizen Şenol, Avrasya Temizlik ve Bakım Fuarı birlikte Türkiye’de endüstriyel temizlik sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırmak istiyor. Türkiye’den henüz profesyonel temizlik firmalarının görev tanımının yapılmadığını anlatan Şenol, pandeminin ilk günlerinden itibaren şirketlerin temizlikle birlikte dezenfektasyon hizmeti verdiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Şirketlerin tanımı Profesyonel Temizlik ve Hijyen Şirketleri olarak değiştirilmeli. Ayrıca pandemi döneminde çok sık karşılaştığımız yetkin olmayan kurumların dezenfektasyon işlemi yapmasının önüne geçilmeli. Öte yandan ülkemizdeki yerli temizlik şirketi oyuncularının payı azalırken yabancı ortaklı şirketlerin payı artıyor.Türk şirketlerinin de know-how üretir hale gelmesi gerekiyor.”
COVID-19 TEMİZLİK VE HİJYEN ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİ
Şenol, fuara katılacak firmaların Covid-19’la sıkça gündeme gelen dezenfektasyon cihazları, dezenfektanlar, temizlik robotları gibi yeni nesil ekipmanların sergileneceğine dikkat çekiyor.
Şenol, plaza, otel, AVM gibi toplu yaşam alanlarında bilinçli temizlik yönetimi yapılması gerektiğini vurguluyor. Covid-19’la hijyen kavramının çok konuşulduğunu anlatan Şenol, “Ancak henüz tam olarak neler yapılması gerektiği herkes tarafından bilinmiyor. Öncelikle bunun anlatılması gerekiyor. Mimariden başlayarak yüzey seçimleri, havalandırma (iklimlendirme), yürüme yolu analizleri, depolama, ıslak mekanların (WC, mutfak, pis su giderleri vb.) doğru analiz edilmesi gerekiyor. Mimariden sonra, yerleşim içerisinde faaliyet gösteren gerek hizmet vericiler gerekse hizmeti alanların bulaştırma konusundaki eğitilmeli. Maalesef yeterli düzeyde eğitimli ve bilinçli değiller. Bu konularda temizlik firmalarına büyük iş düşüyor” diye konuştu.
CLEANTALKS
Fuar süresince eş zamanlı olarak düzenlenecek “Clean Talks”a dünyadan ve Türkiye’den birçok isim katılıcak. Konuşmacılar arasında ISSA Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Toni D’andrea yer alıyor.
Konferansda Endüstriyel Temizlik Sektöründeki fark yaratacak yeni uygulamalar ve ilham verici fikirler masaya yatırılacak.
Diğer Haberler