Bir sektörde 8 farklı fuar düzenlenen Türkiye’de, fuar enflasyonu yaşanıyor. Bunu fuar merkezlerinin de fuar düzenlemesine bağlayan fuarcılık şirketleri, sektörde bir regülasyonun şart olduğunu vurguluyorlar.
Türkiye, fuar enflasyonu yaşıyor. Öyle ki bir sektörde 8 ayrı fuar birden düzenlenebiliyor. Bu nedenle o sektördeki firmaların belli bir fuara odaklanması zorlaşırken, organizasyonların uluslararası olması da güçleşiyor. Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, bu durumu fuar merkezlerinin de fuar düzenlemesine bağlıyor.
Fuarcılık sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Hakan Kurt, 2006-2007 yıllarında sektörün bir kırılma yaşadığını söyledi. Bu nedenle fuarlar anlamında Türkiye’nin kayıp yaşadığını belirten Kurt, “O kayıp nedeniyle Berlin ve Londra hariç 4 saatlik uçuş mesafemizdeki bölgenin fuar merkezi olma şansımızı kaçırdık. Bunun nedeni bizim fuarcılık sistemimiz. Fuar merkezleri fuar düzenliyor. Bu yanlış. Piyasa rekabetini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle fuar merkezi olma işini Birleşik Arap Emirlikleri kaptı. İstanbul; Dubai, Abu Dabi ve Moskova’nın ardından 4’üncü sırada şu an. İran, İstanbul'la yarışır durumda” dedi.
Kurt, fuarın, sadece yer satmak ya da bir fuar merkezinde ürün göstermek olmadığını vurguladı. Sektörel lobilere ulaşmanın tek yolunun fuarlar olduğuna dikkat çeken Kurt, buralarda parayla satın alınamayacak ilişkilere sahip olunabildiğini anlattı.
Metrekare fiyatı dünyada 100, Türkiye’de 35 euro
Fuarcılık yapan şirketlerin döviz kazandırıcı hizmet belgesi alamadığını açıklayan Kurt, bunun sektörü güçsüz bıraktığını savundu.
Fuar merkezlerinin de sektörü ellerinde tutmak adına fuarcılık şirketlerini güçsüz bırakmaya çalıştıklarını ileri süren Kurt, şöyle devam etti: “Bir regülasyon şart. Dünyanın hiçbir yerinde fuar merkezleri fuar organize etmez. Türkiye’nin en büyük fuarlarından birine 600 bin ziyaretçi katılıyor. Bunun metrekaresi 130 liraya satılıyor. 35 euro. Dünyadaki muadilleri 800-1000 euro. Fuar merkezleri aslında kendi ayaklarına sıktıklarının farkında değil. Fuarlar ne kadar niteliksizleşirse, orta vadede bu merkezler de işlerini kaybedecekler. TOBB bu işi yenilemeli, Ekonomi Bakanlığı doğrudan müdahale etmeli. Yoksa Türkiye bu sistemin dışında kalacak. Regülasyonsuzluktan sadece İstanbul’da 3 tane mobilya fuarı var. Bir ülkenin 1 tane bilemedin 2 tane sektör fuarı olur. Regülasyon olmazsa her gün güç kaybetmeye devam ederiz.”
Zarar etse de uydu fuarından vazgeçmiyor
Kurt, bu yıl 3’üncü kez uydu fuarını düzenleyeceklerini belirtirken, ticari olarak bu işten zarar ettiklerini kaydetti. Yine de kendilerinin bu işi yapmamaları halinde kimsenin yapmayacağını ifade eden Kurt, “Yüzde 65 yabancı katılımcılı fuar yapıyoruz. Kimse de sağ olun demiyor. Bir tek ABD’de var uydu fuarı. Biz fuarcılıkta güçlü bir şirket olmak istiyoruz bölgede. Ukrayna, Polonya gibi yeni hedeflerimiz var. Her sektöre girmiyoruz. Sadece yüksek teknolojili işlere giriyoruz” dedi.
37 milyar dolarlık Dubai’yi safdışı bırakmayı hedefliyor
Türkiye’deki fuarlarda metrekare başı yer fiyatlarının ortalama 30 euro civarında olduğunu açıklayan Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, Dubai’de bu fiyatın 500 eurolarda olduğunu belirtti. Oradaki fuarlarda iyi ilişkiler kurulduğu için bu paraların verildiğine işaret eden Kurt, “Bölgenin en kıymetli savunma fuarı Abu Dabi’de. Nisanda Antalya’da Cumhurbaşkanımızın himayesinde bir Airshow düzenleyeceğiz.
Tek amacımız Dubai Airshow’u devirmek. Dubai Airshow’da 37 milyar dolarlık iş hacmi yaratılıyor. Havacılık sanayisine dair elinde hiç bir verisi olmayan Dubai, aslında bizim çok gerimizde. Buna rağmen sanayi headquarterları Dubai’de. Bu kurguyu değiştirmemiz lazım. Değiştiremezsek, off setin içinde kaybolur gideriz. Ondan sonra neden motor yapamıyoruz deriz” diye konuştu.
KAYNAK: Dunya.com
Diğer Haberler