Tarih : 10.11.2016 - 09:29

TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi!

TÜYAP alan yönetimi ekibi, Stand Dekorasyon Firmalarının katılımı ile gerçekleştirdiği "İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu toplantı ile 2017 yılı başından itibaren uygulayacağı İSG sisteminin tanıtımını yaptı. Fuar alanlarında kurulum ve demontaj esnasında herkesin uymakla yükümlü olduğu yasal şartlara ve kurallara dair önemli bilgilerin verildiği toplantının büyük bölümünde yeni uygulamaya geçirilecek İSG Bilgi Giriş Sistemi nin amacı ve kullanım kriterleri anlatıldı. 

 

İnsan Kaynakları ve Gelişimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu SARAÇ, Tüyap İSG Bilgi Giriş Sistemi teknik ekibinden Yasin YAVUZ, TÜYAP Tesis İşletme Grup Başkanı Y. Bülent GÜRSER ile Teknik Planlama ve Kalite Kontrol Müdürü Ayşegül AKGÜN, toplantıya katılan stand tasarım ve uygulama firmaları yöneticilerini yeni çalışma düzeni hakkında bilgilendirdi ve gelen soruları cevaplandırdı.

 

TÜYAP Tesis İşletme Grup Başkanı Y. Bülent GÜRSER yaptığı konuşmada iş güvenliği yasasının yapılan ihmaller nedeni ile oluşabilecek herhangi bir kazada katılımcı, dekoratör, organizatör ve alan yönetimi demeden tüm sistemi değişik ölçülerde sorumlu tuttuğuna dikkat çekerek, yeni dönemde uygulamalar konusunda oldukça caydırıcı bir rol üstlenme kararlılığında olduklarını ifade etti. Slayt gösterisi ile, daha evvel yapılan ve insan hayatını tehdit eden çalışma kusurlarından örnekler veren GÜRSER, fuar alanlarının yüksek riskli çalışma ortamında kabul edilemez uygulamalara son verme kararlılığında olduklarını vurguladı. GÜRSER  ayrıca, zayıf güvenlik önlemleri ile iş gören, yetkinlikten yoksun personel çalıştırmada ısrar eden firmaların birleşmelerinin ve  kurumsal bir kimlik kazanmalarının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

 

TÜYAP İSG BİLGİ GİRİŞ SİSTEMİ

 

Daha sonra Tüyap İSG Bilgi Giriş Sistemi teknik ekibinden Yasin YAVUZ hazırlanan yazılım ile ilgili bilgiler verdi. TÜYAP, uygulamaya geçireceği yeni bilgi giriş sistemiyle; yasal gereklilikleri yerine getirmeyi, fuar alanında riski azaltmayı ve uygun eğitimi almış çalışanların fuar alanında iş görmesini sağlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyor. 

 

Fuar alanında çalışacak tüm firmaların ve personelin bilgilerinin elektronik ortamda yer alacağı sistemde firma çalışanları için; fotoğraf, işe giriş bildirgesi, iş güvenliği eğitim sertifikası, mesleki eğitim sertifikası ve işe giriş sağlık raporunun yüklenmesi zorunlu olacak. Firma için ise; firma yetkilisinin bilgileri, imza sirküleri, vergi levhası, İSG taahhütnamesi ve risk analizi sisteme yüklenecek.

 

Sisteme yüklenen evraklar TÜYAP tarafından kontrol edilip onaylandıktan sonra firma, yetkililer ve çalışanlar için kart bastırabilecek. Çalışanın fuar alanında kaldığı süre boyunca bu kartı görünür şekilde üzerinde bulundurması gerekecek, bulundurmaması durumunda ise fuar alanına girişine ve çalışmasına izin verilmeyecek.

 

TOPLANTIYA İLGİ YETERSİZDİ

 

Tüyap tarafından günler öncesinden davet yapılmasına rağmen dekorasyon firmalarının fazla ilgi göstermediği toplantıya katılan dekoratör firma temsilcileri, tüm sektörü ilgilendiren iş güvenliği konulu bir toplantıya gelmeyen meslektaşlarını eleştirdi.

 

Toplantıyı yöneten İnsan Kaynakları ve Gelişimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu SARAÇ yaptığı konuşmada, dekoratörlere yükümlülük getirecek uygulamaların amacının sektörün işini zorlaştırmak değil insan hayatını korumak amaçlı hazırlandığını vurgulayarak daha güvenli bir çalışma ortamı için sektör temsilcilerinden destek beklediklerini söyledi. 

 

Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda dekoratör firma yöneticileri tarafından gündeme getirilen ve yeni uygulama sırasında ortaya çıkabilecek olası problemlerin çözümü üzerinde çalışma yapılması kararlaştırıldı. 

 

SSTD'DEN TAM DESTEK

 

Toplantıya katılan SSTD Başkanı Kemalettin SOLMAZ, tanıtımı yapılan İSG Bilgi Giriş Sistemi'nin gerekliliklerinin bütün stand firmalarına adil bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Kemalettin SOLMAZ, bu tür güvenlik sağlayıcı uygulamaları desteklediklerini ve istenirse dernek olarak saha çalışmalarında katkı verebileceklerini dile getirerek sosyal güvencesi olmayan personel çalıştıran firmalar nedeni ile çağdaş normlarda hizmet veren sektör temsilcilerinin haksız rekabete uğradıklarını örnekleri ile anlattı.

 

"Sitemizde Özel Haber başlığıyla yayımlanan haberlerimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz."

TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi! TÜYAP'tan İş Güvenliği Hamlesi!

Diğer Haberler