Tarih : 16.11.2016 - 17:02

Adana Uluslararası Tarım ve Sera Bahçe Fuarı Açıldı

10. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı açıldı.

 

Vali Mahmut Demirtaş, Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, BM verilerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşmasının beklendiğini, hızla artan nüfus, azalan tarım alanları, çevre ve doğal kaynakların tahribatı gibi nedenlerden dolayı tarım sektörünün hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

 

Tarımda teknolojinin kullanımına değinen Demirtaş, "Bugün her alanda olduğu gibi tarımda da esas olan katma değeri yüksek üretimin sağlanmasıdır. Günümüz ekonomik sisteminde önemli olan çok üretmek değil, arz açığı fazla, katma değeri yüksek ürün üretmektir. Tarımda teknolojinin kullanımı artık kaçınılmaz bir gerçektir. Tarımsal pazarlamayı geliştirmeli ve pazar çeşitlendirme faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Üreticilerimizi modern ve bilinçli tarımsal uygulamalara yönlendirmeliyiz. Dünya tarımında söz sahibi ülkeler artık ürünlerini ham madde olarak satmıyorlar. Ürünlerini işleyip mamul haline getirip bulduğu pazarlarda katma değere dönüştürüyorlar." diye konuştu.

 

Demirtaş, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun da fuara katıldığını, bu vesileyle KKTC'nin kuruluşunun 33. yıl dönümünü kutladı.

 

"Yüzde 50 üretim artışına ihtiyaç duyuluyor"

 

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu da anavatan Türkiye'yle "toprağı vatan yapma" sürecinde kan ve ter döktüklerini, bunun devamında topraklara refah, mutluluk, üretim katma ve çağdaş ülkelerin seviyesine getirmek için birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

 

Toprakların ve suların artmadığı, iklimlerin daha kötüye gittiğini, bu dönemde insani tüketim ortalamasının devam etmesini halinde yüzde 50 üretim artışına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Belli ki verimliliği artırmak gerekiyor. Verimliliği de babadan görme usullerle artıramazsanız. Avrupalı makineyle dikiyor, çapalıyor, hasat ediyor, paketliyor. 100 işçinin yapacağı işi bir makineyle yapıyor. Sizin el becerisiyle yapacağınız hizmetlerde rekabetin önünü kapatıyor. El ile yapılan üretimin standartlarında da sorun oluyor. Türk dünyasının lokomotifi olan anavatanın, teknolojiyi en yakından takip etmek ve bizlere yansıtmak görevi vardır" ifadelerini kullandı.

 

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz ise Adana'da kitap, inşaat, kent belediyeleri, ağaç işleme makineleri ve mobilya yan sanayi fuarlarının ardından tarım fuarını gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

Fuarın 10. yılında artık uluslararası ihtisas fuarı niteliğine kavuşmasından onur duyduklarını dile getiren Alagöz, "Bu iki bakımdan çok önemli. Artık Adana'nın, bölgenin fuarı, dünya fuarları takvimine girmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda daha da fazla yabancı katılımcı ve ziyaretçiye ev sahipliği yapacağız. Bir diğer önemi de marka değeri. Uluslararası kavramıyla Adana'nın yan yana gelmesi apayrı bir sinerji oluşturuyor." diye konuştu.

 

Alagöz, fuarda 175 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı beklediklerini kaydetti.

 

Konuşmaların ardından katılımcılar kurdele keserek fuarı hizmete açtı.

 

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, TARMAKBİR yönetim kurulu üyesi Gökhan Bayramoğlu, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ile davetliler katıldı.

 

20 Kasım'a kadar sürecek fuarı Gürcistan, Azerbaycan, Mısır, İran, Irak, Makedonya, Sırbistan, Ukrayna ve KKTC'den 150 yabancı iş adamı ziyaret edecek.

 

Kaynak: Habertürk

Diğer Haberler