Tarih : 22.06.2021 - 00:23

Destek İçin Katılmak İstediğiniz Fuarı Bildirin Yeter

Ticaret Bakanlığı, ihracatı artırmaya yönelik belirlenen potansiyel fuarlara katılanlara 472 bin TL’ye kadar destek veriyor. Destek listesinde olmayan fuarlar için ise katılımcıların talebini bekliyor. Talep halinde istenilen fuar da listeye alınıyor ve destekleniyor.

  

Hammadde ve yarı mamul ürünleri işleyerek katma değeri yüksek ürün ihracatı yapan, markalaşmayı hedefleyen, yurt dışı fuarlara katılmayı isteyen firmalar, farklı oranlarda devlet desteklerinden faydalanabiliyor.

 

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini ihracat, markalaşma ve devlet desteklerindeki son gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacıyla ‘Dış Ticaret Bilgilendirme’ semineri düzenledi. İTO’nun ev sahipliğinde Ticaret Bakanlığı, TOBB ve TİM işbirliğiyle düzenlenen seminerin açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı.

 

10 YILDA 93 MİLYAR $

 

Salman, ihracatın oluşturduğu istihdam ve katma değerin sürdürülebilir ekonomi ve büyüme rakamları için önemli olduğunun altını çizdi. Sürdürülebilir ekonomi için İTO’nun üye ihracatçılarına her alanda destek verdiğini belirten Salman, şöyle konuştu: “İTO olarak Türkiye’nin ihracat rakamlarını artırmak için çalışıyoruz. Çünkü iç piyasa ve ihracat ile ekonomimiz daha da güçlü hale gelecek. 10 yılda ihracatımız 93 milyar dolar artarak 193 milyar dolara yükseldi. Ekonomimizi dönemsel dalgalanmalardan korumamız için sunulan devlet destekleri bu açıdan oldukça önemli.”

 

MARKALAŞMA PROGRAMI

 

Markalaşma Destek Programı’nın, Turquality için ön hazırlık olduğunu söyleyen ihracat uzmanı Seda Kavruker, şu bilgiyi verdi: “Turquality, ülkemizin devlet destekli ilk marka programı. Şu anda 212 Turquality markamız var. Türk ve kalite anlamına gelen Turquality programı dahilinde birçok desteğimiz var. Markalarını yurt dışında bilinir hale getirmek isteyen firmalar, televizyon, radyo, internet ve tanıtım programları için yıllık (250 bin dolara kadar) yüzde 60 ila 80 arasındaki devlet desteklerden yararlanabiliyor.”

 

YURTDIŞI FUARLAR

 

Ticaret Bakanlığı Yurt Dışı Fuarlardan Sorumlu İhracat Uzmanı Ali Erdal, 2021 yılı fuar desteklerinde; genel fuarlarda 92 bin TL, sektörel fuarlarda 140 bin TL, prestijli fuarlarda ise 472 bin TL (yüzde 70’e kadar) devlet desteğinin olduğunu bildirdi. Firmaların öncelikli olarak sektörel fuarlara katılarak fuar deneyimine başlaması gerektiğini vurgulayan Erdal, “Firmalar, destek listesinde bulunmayan fakat katılmak istediği fuarları bizlere bildirsinler. Çünkü Ticaret Bakanlığı olarak destek listesinde olmayan fuarların talep üzerine yüzde 90’ını destek listemize ekliyoruz. Mevcut ihracatçılar başvuruları KEP üzerinden, yeni ihracatçılarımız ise DYS sistemi üzerinden yapabilir” dedi.

 

YÜZDE 75’E VARAN DESTEK

 

Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Deniz Koray da Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) desteğinin ihracatçılar için önemli olduğunun altını çizdi. Koray, firmaların ihracat yapmayı hedeflediği ülkeye göre ihtiyaç analizleri, danışmanlık ve tanıtım hizmetlerine 2021’de proje başına (400 bin dolara kadar) yüzde 75 devlet desteği olduğunu hatırlattı.

 

MARKA KONSEYİ KURULDU

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), firmaları yurt dışında güçlendirmek, rekabeti artırmak ve rakiplerine göre avantajlı hale getirmek için Marka Konseyi’ni kurdu. Türkiye’deki 30 önemli ihracatçı ile TİM’in ortaklığında kurulan konsey, 2030’a kadar birçok markayı dünya genelinde bilinir hale getirip ihracat rakamlarını artırmayı ve ihracat birim değerini 2 doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

TURQUALİTY DESTEKLERİ

 

* Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamalar

 

* Sertifikasyona ilişkin giderler

 

* Moda / endüstriyel ürün tasarımcısı / şef / aşçı istihdamına ilişkin giderler

 

* Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri

 

* Yurtdışı birimlere ilişkin giderler

* Danışmanlık giderleri

 

HANGİ SEKTÖRLER PROGRAMA DAHİL?

 

* Ulaştırma altyapı hizmetleri

 

* Yazılım

 

* Yolcu taşıma

 

* Tekstil-hazır giyim

 

* Savunma sanayi

 

* Sağlık turizmi

 

* Plastik

 

* Perakende

 

* Otomotiv-yan sanayi

 

* Mobilya

 

* Makina-elektrik ve elektronik

 

* Lojistik

 

* Kuyumculuk ve mücevher

 

* Konaklama

 

* Kimya

 

* İşlenmiş tarım

 

* Gastronomi

 

* e-ticaret

 

* Eğitim

 

* Doğaltaş, seramik ve vitrifiye

Kaynak:İTO

Diğer Haberler